Tijelo u akciji – performativne prakse u fotografiji i videu iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

13.7.–26.8.2018., Mali salon

Marijan Crtalić, Jebanje i kajanje, video instalacija, 2001. g.

Umjetnici: Marijan Crtalić, Boris Demur, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Đorđe Jandrić, Željko Jerman, Zlatko Kutnjak, Dalibor Martinis, Dan Oki, Neli Ružić, Mladen Stilinović,  Ivan Šeremet, Goran Škofić, Fedor Vučemilović.

Performativne prakse u naslovu objedinjuju radnje, postupke i ponašanja koje tijelo izvodi pred očima gledatelja, neovisno o tome je li riječ o dokumentiranju žive izvedbe u javnom ili muzejsko-galerijskom prostoru, ili o radovima kojima javni nastup nije prethodio, ali je dio procesa njihova nastanka. Kao zametak neke opsežnije studije, izložba predstavlja segment takvih radova iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u sklopu izložbenog serijala Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo? čija je namjera testirati fleksibilni stalni postav. S obzirom na zadatak da se podastre smislena cjelina u kojoj je tijelo nositelj akcije, izložba premošćuje period od početka sedamdesetih godina do danas i predstavlja trinaest radova (četrnaest autora) unutar višežanrovskog korpusa konceptualnih, analitičkih i feminističkih pristupa.

Dok se većina autora koji pišu o performansu uglavnom slaže da je posrijedi umjetnička vrsta čije su karakteristike prolaznost i otpor očuvanju, u zapadnoj je kulturi od vremena neoavangardi prisutna svijest o potrebi dokumentiranja žive umjetnosti upravo pod pritiskom umjetničkog sistema koji za historizaciju treba zadovoljavajuće dokaze za retroaktivno razumijevanje već dogođenog. Ta ista logika arhiva stoji u osnovi muzejskih zbirki, no ovdje se želi ukazati na još jedan fenomen – performativne postupke sve više prisvajaju druge vrste, najčešće fotografija i video. U takvom se, labavom, smislu tretira performativnost u radovima ove izložbe.

Radno vrijeme:

RADNO VRIJEME
utorak – petak: 11:00 – 20:00 sati
subota i nedjelja: 11:00 – 14:00 i 18:00 – 21:00

kustosica: Sabina Salamon

Tekst o izložbi

Foto: Marijan Crtalić, Jebanje i kajanje, video instalacija, 2001. g.

 

Otvorenje: petak, 13. 7. u 20 sati