Projekcije, Antun Motika i nasljeđe eksperimenta

7.4.–7.5.2017., MMSU

Umjetnici: Antun Motika, Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec, Juliana Borinski, Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Goran Petercol, Davor Sanvincenti i Silvo Šarić

Izložbom PROJEKCIJE okupljamo manje poznat i neistražen opus eksperimenata Antuna Motike te radove njegovih suvremenika iz domaće i međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec) i onima koji ukazuju na inovacijski i anticipatorski potencijal njegovih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije (Juliana Borinski, Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Goran Petercol, Davor Sanvincenti i Silvo Šarić).

Motikini eksperimenti nastajali su u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina i u tom su razdoblju bili javno pokazani samo jedanput, u zagrebačkoj galeriji Centar 1968. pod nazivom Svjetlosni odrazi.
Prvo predstavljanje toga dijela Motikina opusa u Rijeci logičan je nastavak njegove zakašnjele, ali sada već izvjesne revalorizacije budući da se od kraja prvog desetljeća dvijetisućitih taj dio opusa počeo uvažavati i smatrati jednakovrijednim njegovom slikarstvu, ako ne i inovativnijim u promišljanju vizualnog jezika. Da bismo potkrijepili takvo stajalište, izložba smo koncipirali kao skupnu, objedinjujući analogne i digitalne tehnike rada u vidu zvučnih ambijenata, svjetlosnih instalacija, fotografije i filma. Na izložbi će biti izložena dva luminokinetička objekta koje je Filip Beusan rekonstruirao prema skicama Antuna Motike.
PROJEKCIJE predstavljaju fragmentarnu panoramu svjetla iz projektora, žarulje i tamne komore, postavljajući Motiku na liniju kontinuiteta eksperimentalnih praksi.

Na otvorenju će se jednokratno prikazati eksperimentalni film Mothlight (1963., 4′) američkog avangardnog filmaša Stana Brakhagea.

Izložbu podržavaju: Grad Pula, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture

Ljubaznošću: Light Cone Paris, Kolekcija Marinko Sudac,  Zbirka Antun Motika – Grad Pula, MSU, Zagreb, Galerie Jérôme Poggi, Hrvatski filmski savez, HRT

Foto: Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Vježba, zvučno-svjetlosna instalacija, 2017.

Otvorenje: 7. travnja u 20 sati
U sklopu otvorenja održati će se prikazivanje filma: Stan Brakhage, Mothlight, 1963.
Predavanje o radu Antuna Motike, Svijet u pokretu, održati će dr.sc. Jerica Ziherl, u četvrtak 13. travnja u 18 sati u MMSU.

Kustosice: Branka Benčić i Sabina Salamon
Autor rekonstrukcija lumino-kinetičkih objekata Antuna Motike: Filip Beusan