05.12.2017

Izložba Projekcije, Antun Motika i nasljeđe eksperimenta u Galeriji ŠKUC u Ljubljani

PROJEKCIJE
Antun Motika i nasljeđe eksperimenta

ANTUN MOTIKA, ALEKSANAR SRNEC, DAVOR SANVINCENTI, ANA HUŠMAN & I. M. KLIF
Kustosice: Branka Benčić i Sabina Salamon

Galerija ŠKUC, Ljubljana
18. 1. – 18. 2. 2018.
Otvorenje izložbe: četvrtak 18. 1. u 19 sati

Izložba PROJEKCIJE okuplja izbor radova Antuna Motike kojima se aktualizira manje poznat i neistražen opus eksperimenata koji su nastajali u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina. Prvo predstavljanje tog dijela Motikinog opusa u Ljubljani, predstavlja kontinuitet u obnavljanju interesa za ovog umjetnika i revalorizaciju njegova opusa eksperimenata, koji se kraja prvog desetljeća dvijetisućitih, počeo uvažavati smatrati inovativnim u promišljanju vizualnog jezika.  Izložba u Ljubljani predstavlja umanjenu verziju istoimene izložbe postavljene u riječkom MMSU u travnju 2017. godine, a koncipirana je kao skupna i uključuje radove koji pozicioniraju nasljeđe eksperimenta u okviru Motikinog opusa. U dijalog s Motikom stupaju radovi njegovih suvremenika iz Hrvatske i iz međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec) i onima koji ukazuju na inovacijski i anticipatorski potencijal Motikinih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije (Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Davor Sanvincenti).
Objedinjujući analogne i digitalne tehnike rada u vidu zvučnih ambijenata, svjetlosnih instalacija, fotografije i filma, PROJEKCIJE predstavljaju fragmentarnu panoramu svjetla iz projektora, žarulje i tamne komore, postavljajući Motiku na liniju kontinuiteta eksperimentalnih praksi.

POPRATNI PROGRAM:
1.2. u 18h: razgovor i vodstvo s kustosicama, te program projekcija (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Marko Pogačnik, Aleksandar Srnec, Davor Sanvincenti, Jennifer West)

8.2. u 18h: vodstvo

Partneri: Izložba je realizirana u suradnji s MMSU Rijeka; Zbirka umjetnina Grada Pule – Zbirka Antun Motika; Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, Vodnjan

Radovi iz zbirki: MSU Zagreb, Zbirka Marinko Sudac; Zbirka umjetnina Grada Pule – Zbirka Antun Motika, Hrvatski filmski savez

Preuzmi datoteke:

Test file