Tito u djelima likovnih umjetnika

3.5.–15.5.2017., Mali salon

Moj Tito

U sklopu izložbe Tito u djelima likovnih umjetnika koju Grad Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Međunarodna galerija portreta Tuzla otvaraju 3. svibnja u Malom salonu pozivamo vas da izložite sliku, crtež, fotografiju, skulpturu, knjigu ili predmet koji čuvate u svom domu a podsjeća vas na Josipa Broza Tita i njegovo doba. Svoj prilog izložbi možete donijeti 2. ili 3. svibnja u Mali salon, Korzo 24, u vremenu od 10 do 15 sati. Naši kustosi će preuzeti vaš prilog, dokumentirati ga i zabilježiti vaše sugestije. Vaše priloge ćemo predstaviti na izložbi te ih nakon završetka vratiti vlasnicima.

U povodu 72. obljetnice Dana oslobođenja Rijeke od fašizma Grad Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Međunarodna galerija portreta Tuzla pozivaju Vas na otvorenje izložbe Tito u djelima likovnih umjetnika.

Umjetnici: Miladin Aničić Mikan, Mersad Berber,  Mensur Dervišević, Drago Došen, Mevludin Ekmečić, Ivo Grbić, Božidar Jakac, Emilo A. Kostić, Radiša Lj. Lucić, Mario Mikulić, Petar Mojak,  Ismet Mujezinović,  Milivoje Unković  i Safet Zec.

Uz Titove portrete predstavljamo i fotografsku dokumentaciju portretiranja Josipa Broza Tita u Bugojnu 1. i 2. travnja 1977. godine.

Povodom izložbe u utorak, 9. svibnja u 20.15 sati u Malom salonu održat će se tribina na kojoj će se raspravljati o temama: Tito kao kult ličnosti, kako nastaju kultovi ličnosti, umjetnost u službi države i ideologije, pozicija umjetnika u društvu, povijesno-umjetnička ostavština u kontekstu današnjice.
Na tribini će sudjelovati: Vjekoslav Perica (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Rijeci), Mitja Velikonja (Katedra za kulturologijo, Univerza v Ljubljani), Vjeran Pavlaković (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet u Rijeci) i Slaven Tolj (ravnatelj MMSU), a moderirat će Bernard Koludrović, predsjednik alumnija kulturalnih studija.

 

Izložba je organizirana uz podršku Grada Tuzle i Rijeka 2020 EPK