Ena Jurov – Devedesete u retrovizoru

1.7.–31.12.2021.

Na trećoj po redu online Kamov rezidenciji ugostili smo umjetnicu Enu Jurov. U nastavku pogledajte šest ilustracija koje su nastale uz intervjue s novinarima, kritičarima i sudionicima izložbe 90e: Ožiljci.

 

 

Serija ilustracija Devedesete Ene Jurov nastaje u dijalogu sa sjećanjima osoba intervjuiranih povodom izložbe 90e: Ožiljci, koja je u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena 27.7.2021.. Ena Jurov tako izdvaja motive koje u intervjuima spominju novinari, kritičari, povjesničari i sudionici izložbe i uklapa ih u vlastita maglovita, i često netočna, sjećanja na razdoblje devedesetih. Motiv kravice, zaštitnog znaka namaza Kinder lade, koji se nalazi/o na keramičkim šalicama i zdjelicama, umjetnica pogrešno pamti i prikazuje na staklenoj čaši cedevite.

Vizualno prati sjećanja i komentare intervjuiranih na glazbenu scenu devedesetih i opozicije rocka i elektroničke glazbe / rave partyja (intervju s Tonćijem Kožulom) ili spaja ‘spomeničku mitologizaciju Franje Tuđmana’ s kulturom otpora (Dragan Markovina). Dvije ilustracije direktno se referiraju na  mirovnjački aktivizam Žena u crnom, odnosno umjetničke akcije Saše Markovića Mikroba u Beogradu (obje ilustracije inspirirane su sjećanjima grupe Škart).

Ena Jurov (1988., Zadar) dizajnerica je vizualnih komunikacija i strip autorica. Sudjeluje na VJ projektima s kolektivom leilamarinaena, stripove objavljuje u Komikazama i vodi radionice stripa i dizajna. Završila je diplomski studij Storytelling na sveučilištu Konstfack u Stockholmu i preddiplomski Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

https://www.instagram.com/enajurov/


Ena Jurov, Devedesete, 2021., uz intervju sa Sašom Stanićem

Ena Jurov, Devedesete, 2021., uz intervju s Draganom Markovinom

Ena Jurov, Devedesete, 2021., uz intervjue s Tonćijem Kožulom i Elizabetom Gojan

Ena Jurov, Devedesete, 2021., uz intervju s grupom Škart

Ena Jurov, Devedesete, 2021., uz intervju s Albanom Hajdinajom