Elizabeta Gojan: Nevjerojatno je koliko se malo umjetnost promijenila od desetljeća grunge rocka i Ally McBeal

27.7.–27.9.2021.

Aleksandr Roitburd video

Intervjui povodom izložbe 90e: Ožiljci obuhvaćaju kratke razgovore s kolegama, sudionicima izložbe, novinarima i aktivistima. Govore o promjenama 90-ih godina i njihovom utjecaju danas. Novinarka i urednica Elizabeta Gojan u razgovoru objašnjava zašto devedesete pamti kao “vjerojatno najbolje” desetljeće.

Koje promjene iz devedesetih vidite kao aktualne za današnje vrijeme? Koje ste pozitivne promjene očekivali u devedesetima u kulturi i društvu i jesu li se one dogodile?

„Lude 90-te“! Bilo je to vrijeme formiranje države Hrvatske, bespoštednog rata – dio kojeg sam odradila s kolegama na ratištima po zemlji.

Manijakalno su se preimenovane mnoge ulica mojeg djetinjstva. I mojoj osnovnoj školi na Peščenici promijenili su naziv iz „Marko Orešković“ (narodni heroj iz Drugog svjetskog rata) u Fran Krsto Frankopan (O.K. i on je heroj, hrvatski plemić, vojskovođa, pa, i pjesnik, doduše, iz 17. stoljeća).  Ta manija mijenjanja naziva ulica i trgova i danas je u modi.

Kao vanjskopolitička novinarka jasno se sjećam odgovora na iračku invaziju Kuvajta – početka (Prvog) Zaljevskog rata u siječnju 1991. i pobjede SAD-a sa saveznicima… Budućnost je pokazala kako se stanje na tom, uvijek trusnom području, nije smirilo do danas. Nova američku invazija 2003. označit će početak Drugog zaljevskog rata….

Doba je to „hrvatskog dance“ pokreta i elektronske glazbe – jedan hit stvarao je karijere… Danas je rijetko koji/a od glazbenica/ka tog doba još na sceni….

Moda je pružala svima priliku da nose što žele. „Živio se rock“ – svi su morali imati kožnu jaknu, što otkačeniju i robusniju. Minimalizam i „uniseks“ stil omogućio je ženama da do kraja razviju „traperomaniju“, nose velike muške majice i džempere… Nisam izlazila iz meni omiljene crne boje, tako je i danas.

Računala su bile ogromne kutije, ni slutili nismo kako će se brzo razvijati informatičko područje. Rijetki su imali mobitele – cigle, tko bi rekao da danas ne možemo živjeti bez sofisticiranih mobitela i gadgeta…

Nevjerojatno je koliko se malo umjetnost promijenila od desetljeća grunge rocka i Ally McBeal. Početkom tog desetljeća žustro se raspravljalo o rasi, seksualnosti i multikulturalizmu – te rasprave nisu završene ni danas.

Video instalacije koje su bile inovativne u 90-ima, sada su dio svake suvremene izložbe.

U svakom slučaju, na samom početku 90-tih ništa nije govorilo koliko će to biti prokleto dobro desetljeće, koje ću zauvijek pamtiti kao vjerojatno – najbolje!

 
 

Foto: Karlo Čargonja, otvorenje izložbe “90e: Ožiljci”