Tonći Kožul: Najbolja stvar koja se dogodila u kulturi devedesetih je rejv kultura

27.7.–27.9.2021.

Ena Jurov, Devedeste 3

Intervjui povodom izložbe 90e: Ožiljci obuhvaćaju kratke razgovore s kolegama, sudionicima izložbe, novinarima i aktivistima. Govore o promjenama 90-ih godina i njihovom utjecaju danas. Novinar i scenarist Tonći Kožul u kratkom razgovoru iznosi kako vidi kulturu i razdoblje devedesetih koje je ujedno bilo i period njegove adolescencije.

Koje promjene iz devedesetih vidite kao aktualne za današnje vrijeme? Koje ste pozitivne promjene očekivali u devedesetima u kulturi i društvu i jesu li se one dogodile ?

Najbolja stvar koja se dogodila u kulturi devedesetih je rejv kultura, koja je ostala i ostat će sigurno još dugo popularnom opcijom zbog zasad neprevaziđenog interfejsa glazbe i droge, jednostavno nema boljeg (u odnosu na to, čak je i kombinacija narodnjaka i alkohola na dalekom drugom mjestu!)

Od pozitivnih promjena u kulturi sam očekivao smrt rocka kao dominantne glazbene sile (jer ni u svojim zlatnim danima nije baš bio onoliko progresivan koliko se volio dičiti, a do devedesetih se uglavnom bio sveo na reakcionarni patrijarhalni treš) i mada je to išlo mrvicu sporije nego što sam priželjkivao, do danas je rock već toliko skliznuo na margine da to doživljavam kao pobjedu. 🙂 Što se pozitivnih društvenih promjena tiče, nadao sam se potpunoj propasti HDZ-a, da bih u međuvremenu nažalost ipak bio prisiljen ponešto sniziti očekivanja pa se tako sada nadam da će bar spasti na razinu današnjeg HSLS-a prije nego što napustim ovaj svijet.

Devedesete u Hrvatskoj jesu na društvenoj razini bile jedno užasno mračno razdoblje, ali su i na čisto osobnoj razini bile doba moje adolescencije pa su mi stoga po defaultu ostale u vjerojatno ljepšem sjećanju nego većini starijih od mene – posebno kao dečku koji je tada, u samo nekoliko godina, prevalio put od crne ovce malog priobalnog mjesta do jednog od pokretača pop-magazina Nomad. Na koji danas gledam otprilike kao i na tadašnjeg sebe, koji možda i jest bio relativno napredan s obzirom na vrijeme i okolinu, ali je i bio jako neosviješten po mnogim bitnim linijama (rodne, klasne, rasne…), trebalo je još puno toga naučiti i, evo, učim i dalje…

Ilustracija: Ena Jurov, Devedesete