Upali svjetlo, mrak je

29.3.–5.5.2012., MMSU

Nakon Unutarnjeg uha, ovogodišnje uvodne izložbe u fundus Muzeja, nova izložba također je u znaku izbora radova iz zbirki. Upali svjetlo, mrak je, koncentrira se na umjetničke radove koji kao radni materijal koriste svjetlo, kao prvi preduvjet vidljivosti, dio svakodnevice i svakodnevnog govora.

Reflektirajuće, goruće, gibajuće, statično, izlomljeno i zagušeno svjetlo, predstavlja nasumično nabrojeno, nekoliko pojavnosti svjetla koje u kulturološkom i antropološkom smislu oduvijek nosi značenje dobrog i svetog, a kao medij u umjetnosti postoji u dva osnovna oblika. Tako razlikujemo ranije razdoblje postojanja prirodnog svjetla, kada se umjetnost služila materijalima koji su dočaravali ili koristili efekte svjetla (vitraži u srednjovjekovnim crkvama, boja u slikarstvu), te relativno nedavni izum umjetnog svjetla. Uporabu umjetnog svjetla, svjetlećih predmeta (žarulja, neon, svjetleće boje), pratimo od početka 20. stoljeća naovamo, kada su znanstvena dostignuća potakla brz i intenzivan razvoj medija što je po mišljenju jednog od današnjih teoretičara svjetla i kustosa, Petera Weibela, navijestilo moderno doba.
Budući neopipljivo, a istovremeno omogućujući da stvari budu vidljive, svjetlo je idealno sredstvo za postizanje perceptivnog osjećaja beskonačnog prostora i nematerijalnosti. Njegovo fizikalno svojstvo kompatibilnosti s elementima zraka, vode i vatre, te neka vrsta isključivosti spram čvrste materije koja ga jedina uspijeva ukrotiti i zatvoriti u kućište, proizveli su velik raspon eksperimenata u vizualnim umjetnostima, posljedično uočljivih i na ovoj izložbi. Uz prepoznate autore svjetlosnih instalacija, predstavit će se i oni koji povremeno ukoračuju u svjetlosni medij.
Djelomično, ili u potpunosti oslonjeni na njega, radovi s različitih pozicija koriste učinke medija svjetla u formi lightboxa, instalacija s reflektirajućim i transparentnim materijalima, običnih žarulji, neona ili LED-ica, ekstenzija u fotografiji i videu; sve do sjene, od svjetla neodvojive pojave. Uz radove iz zbirki, izložba obuhvaća i radove pozvanih umjetnika: Alena Floričića, Davora Sanvincentija, Damira Stojnića, Gorana Škofića te u splitskom nastavku i Viktora Popovića.
Pored više mogućih tumačenja, naslov izložbe zahvaća i činjenicu da svjetlo participira i podržava kreaciju, posljedično i život. Mrak mu je suprotan.

Nakon riječkog postava, izložba će u manjem formatu biti predstavljena u Multimedijalnom kulturnom centru Split sredinom svibnja 2012., kada će biti i objavljen dvojezični katalog.

Vodstva kroz izložbu: 12.26. travnja i 3. svibnja u 19 sati

Umjetnici:
Alen Floričić, Ivana Franke, Aleksandar Garbin, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Goran Petercol, Nika Radić, Davor Sanvincenti, Aleksandar Srnec, Damir Stojnić, Silvo Šarić, Goran Škofić, Bojan Štokelj, Mirjana Vodopija

Kustosice: Ksenija Orelj i Sabina Salamon