Mirko Zrinšćak – Budi zadovoljan da forma nema kraja!

5.4.–23.5.2012., Atrij Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja

Izložba Budi zadovoljan da forma nema kraja! obuhvaća istoimenu grupu od četrnaest skulptura koje su nastale 2007. složenim dvogodišnjim postupkom ručne obrade drva.

Skulpture su prvi put predstavljene na izložbi Mirka Zrinšćaka Oblici prostora u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2008., a riječka premijera omogućena je suradnjom s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Izložbom se predstavlja rad iz Zbirke skulptura Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, otkupljen kao jedan od ključnih radova za budući stalni postav Muzeja, zamišljen u obliku prostornog repera u ulaznom dijelu nove zgrade. S obzirom na to da se projekt nove muzejske zgrade neće ostvariti u bliskoj budućnosti, nevidljivu umjetninu željeli smo predstaviti publici te time približiti Zrinšćakov rad.

Posebnostima svojeg rada, koji zagovara otpuštanje, intuiranje i meditativnost, Mirko Zrinšćak se istaknuo na domaćoj likovnoj sceni, a u skulptorsku tradiciju upleo zaseban tok. Interes za prirodne materijale, biomorfnost izraza, senzualnost i nesputanost doživljajnog horizonta, protežu se od ranijih radova, a protjecanje vremena kao da je donijelo novu koncentraciju i sabranost oblika. Skulpture Budi zadovoljan da forma nema kraja! opisuju se kao šumska bića, dijelovi kakva fantastična pejzaža, prošireni čulni labirinti, s čestim upućivanjem na njihove vanvremenske kvalitete kojima odolijevaju potrebama za sidrenjem unutar trendovskih aktualnosti i povijesno umjetničkih klasifikacija.

Mirko Zrinšćak rođen je 1953. u Voloskom. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci studirao je organizaciju kulturnih djelatnosti, a potom do 1987. na Accademia di Belle Arti u Veneciji slikarstvo u klasi profesora Emilia Vedove. Nakon studija godinu dana boravio je kao gost – umjetnik u Künstlerhausu u Kielu (Njemačka). Sljedećih je godina živio i radio u atelieru u Veprincu podno Učke, a 1992. godine atelier je preselio na više dijelove Učke.
Osnivač je Centra za multimedijalna istraživanja Veprinac – Učka (C.M.I.V.U.). Predstavljao je Hrvatsku (zajedno s Martinom Kramer i Goranom Petercolom) na 54. bijenalu u Veneciji.
Njegovi radovi nalaze se u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, te u zbirkama domaćih i inozemnih kolekcionara.

Kustosica izložbe: Ksenija Orelj

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.