Media-Scape: Izvanredno stanje

16.12.2014.–31.1.2015., MMSU

Media-Scape u 2014. priređuje prvo izdanje u Riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, nakon 10 zagrebačkiih i četiri novigradske epizode.

U dvadesetgodišnjem kontinuitetu već poznatog formata predstavljanja zanimljivih autorskih osobnosti s područja suvremene vizualne produkcije, osnivači, kustosi i voditelji, Heiko Daxl (preminuo 2012. godine) i Ingeborg Fülepp koja sada nastavlja njihov zajednički rad, gradili su mostove između pionirskog doba medijske umjetnosti i najnovijih trendova. Podržavajući sadržaj kao temelj izbora, zastupali su inozemne i hrvatske, afirmirane i neafirmirane umjetnike svih generacija.

Počeci Media-Scape-a označavali su pažnju prema suvremenosti, kod nas još nedovoljno prikazivanoj  i ostvarenoj medijskoj umjetnosti čime se osvjestio i prepoznao kapacitet neistraženog i nepoznatog resursa koji se odnosio, kako na pojavu novih tehnologija, tako i na slutnju promjena koje će bitno promijeniti čovjekovu percepciju i odnos do stvarnosti.

Media-Scape 2014 nastavlja dosadašnju praksu neopredijeljenosti spram afirmacije određenog ogranka ili smjera razvitka medijske umjetnosti. Zadržava odmak spram zanosa i velikih priča o tehnološkoj nadmoći,  istodobno promatrajući mijene koje se tijekom posljednja četiri desetljeća događaju u neprestanoj izmjeni stvarnog i mogućeg. Media-Scape zanima utjecaj tradicije na projekciju za budućnost, dinamika raskoraka i podudaranja između željenog i ostvarenog.
S tim koincidira i postepeno iscrpljivanje medijskog kriterija na račun dinamičkog preplitanja raznih medijskih, ili žanrovskih karakteristika. Inter- i multidisciplinarnost potvrda su toj potrebi, a svaki pomak koji neki rad donese, možemo tumačiti kao izvanredno stanje. Tu parafraziramo pojam iz javnog rimskog pravnog poretka, oslanjajući se na djelo Giorgia Agambena.

 

Točnije, činimo retoričku igru prisvajajući izuzeće (iznimku) kako bi označili prostor pojedinačnih slučajeva koji izmiču registru postojećeg i propisanog. Tekst je inspirativan jer donosi ključ razmijevanja logike protuslovlja u pravno uređenom sustavu, gdje izvanredno stanje biva objavljeno iz nužde po starorimskom načelu ‘nužda zakona ne poznaje’. Izvanrednim stanjem podrazumijevamo svaki pomak s putanje očekivanog, nevezano na smjer.

Stvarnost danas, vrednuje se kroz optiku raznovrsnosti i novotarija, željenog napretka i raznolikosti, koje se sporadično i dogode. Bijenalnim predstavljanjem ciljamo na okupljanje nezabilježenih kao i onih slučajeva na kojima su postojeće norme neprimjenjive i pravila nedokaziva. Kao metafora, izvanredno stanje cilja na  žanrovsko (ne)usmjerenje bijenala, a predviđa 9 autora, biranih po kriteriju zanimljivosti sadržaja i jezika.
Premda mnogi od radova uvažavaju ne-linearnu strukturu, mnogostrukost, slojevitost i utemeljenost u vremenu – glavne karakteristike abecedarija medijske umjetnosti, ovdje ih ne namjeravamo dokazivati. Media-Scape 2014 će se radije osvrnuti na teme preživljavanja na najnapućenijem ljudskom staništu, stoga i mjestu najbržih promjena, idealnog za testiranje primjenjivosti tekovina informacijskog doba. Izložba će pokazati nekolicinu radova kojima umjetnici propituju kvalitetu i ostvarivosti promjena.

 

Kustosice: Ingeborg Fülepp i Sabina Salamon

 

Umjetnici:

Joanna Hoffmann Dietrich

Markus Krottendorfer

Christoph Hildebrand

Marko A. Kovačić

Stefan Doepner

Ivana Franke

Marine Antony

Heinrich Heidersberger

Monika Pocrnjić

Mirjana Vodopija

 

http://mediascape.info/2014.htm

Uz podršku Volkswagena

 

With the support of the Culture Programme of the European Union  

 

Fotografije s postava izložbe

 

Foto: Matea Šarić

 

http://Media-Scape “State of Exception”, Rijeka 2014 (http://mediascape.info/2014/)

MMSU u suradnji s  Akademijom primijenjenih umjetnosti, Rijeka

Otvorenje: 16. 12. u 19 sati, MMSU

Izložba će dnevno biti otvorena od 16 – 22 sata
do 31. siječnja 2015.
Ponedjeljkom i praznikom zatvoreni.

Monika Pocrnjić: Open Code Oasis
performativno predavanje, akvaponički sustav/ interaktivna instalacija: 17.-18. 12. 2014., od 15 – 19 sati, MMSU

Vodstva kroz izložbu: 18. 12. 2014 u 18 sati  i 13. 01. 2015  u 18 sati.