Estetika elektriciteta – Spiritualnost i vizualna umjetnost iz fundusa MMSU

4.12.–23.12.2014., MMSU

Umjetnici se nalaze u svim odjeljcima trokuta. Svaki onaj koji vidi iznad granice svog odjeljka prorok je svojoj okolini i pomaže kretanju neprilagodljivih taljiga. I svatko tko se udubljuje u skrivena nutarnja blaga svoje umjetnosti, zavisti je vrijedan suradnik u izgradnji duhovne piramide koja će sezati do nebesa. Vasilij Kandinski, O duhovnom u umjetnosti, 1911.

Izložba nastoji prikazati estetsku potku koja se tautološki pojavljuje u vizualnoj umjetnosti, a koja ima svoj dah, krvotok, treptaj, nerv i vjeruje u mit. Neovisno o svojoj individualističkoj naravi i nasuprot tome neujednačenoj i ćudljivoj javnoj recepciji, sporadično se pojavljuje bez prostorno vremenskih ograničenja i zadatosti, s druge strane svojim vizualnim elementima, predmetnošću, misaonom formom, vibracijom, označava kreativni iskorak. Čini to i svojom iracionalnošću i stavom.

Koncepcija izložbe odnosi se na individualna umjetnička traženja za nematerijalnim, duhovnim područjima unutar radova koji se nalaze u fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.
Dva su pravca tog puta:
Jedni, nošeni osobnom unutarnjom nužnosti za propitivanje pitanja što je stvarnost obraćaju se i koreliraju sa suvremenim dostignućima kvantne mehanike, vrlo bliske hermetičkoj misli mistika prošlosti, te pokušavaju oživjeti apstraktne mitske oblike ili su se zaputili područjima propitivanja stvarnosti kroz oblike prirode ogoljevajući ih do srži njihove apstraktne biti.
Ili pak, ovdje kroz prisutnost djela konceptualnih umjetnika 70-ih, prezirom spram ikakvog akademizma i u umjetnosti i u životu odlučno odbacuju ustaljene obrasce umjetničkog stvaranja i djelovanja. Njihov je iskaz iskren i onda kada nose težinu odbacivanja, neprihvaćanja, nerazumijevanja njihovog rada, čineći to zapravo na dobrobit sviju.

Naziv izložbe „Estetika elektriciteta“ djelomično je preuzet iz naziva pjesme Ples elektriciteta umjetnice Laurie Anderson (1947.), posvećene Nikoli Tesli (1856. – 1943.), a čiji je ritam izveden iz pravog plesa – nehotičnog plesa. Laurie Anderson taj ples elektriciteta opisuje kao ples koji izvodite kada vam je jedan od vaših prstiju zaglavljen u utičnici pod naponom, ruke vam pulsiraju gore-dolje, usta vam se sporo otvaraju i zatvaraju, i osjećate snagu, ali ne možete izustiti ni riječi.

Koncept izložbe Estetika elektricitetaSpiritualnost i umjetnost iz fundusa MMSU prezentiran je na simpoziju CEENASWE (The Central and Eastern European Network for the Academic Study of Western Esotericism),održanog na Centralnom Europskom Sveučilištu u Budimpešti, u srpnju 2014. Tema prezentacije bila je Spiritualnost i umjetnost jugoistočne Evrope. Udruženje CEENASWE dio je mreže ESSWE (European Society for the Study of Western Esotericism).

Umjetnici predstavljeni na izložbi: Tomislav Ćurković, Boris Demur, Željko Jerman, Mladen Stilinović, Damir Stojnić, Mirko Zrinšćak

Foto: Tomislav Ćurković, Mimikrija, 2003., olovka, flomaster, kolaž, novinski papir, platno, kaširanje, drvo, 1620 x 1576 x 100 mm, MMSU-2475

 

Autorska koncepcija: Nadežda Elezović

Vodstvo kroz izložbu u srijedu, 17. 12. u 18 sati