“Make Up – Make Down”: Filmski program video retrospektive Sanje Iveković u Art-kinu, 23. 12.

23.12.2021. u 18h, Art-kino Croatia,

U četvrtak. 23. 12. od 18 sati, u Art-kinu Croatia u Rijeci nastavlja se s filmskim programom koji je dio video retrospektive “Sanja Iveković: Make Up – Make Down”.

Program u Art-kinu usmjerava pogled na žensku solidarnost i borbenost, a donosni tri video rada Sanje Iveković (Nevidljive žene Erste campusaInstrukcije br. 1 i Slatko nasilje) koje postavlja u dijalog s dva kratka filma iz kinematografske baštine koji šire kontekstualiziraju autoričinu praksu: eksperimentalno- dokumentarni  Solidarnost Joyce Wieland i talijanski dokumentarni film Borba nije gotova Annabelle Miscuglio i Rony Daopoulo (Collettivo Femminista di Cinema).

Film Nevidljive žene Erste campusa iz 2016. godine Sanja Iveković posvetila je radnicama koje čiste urede Campusa te osoblju u kafeterijama i kuhinjama. U skladu sa svojim feminističkim pristupom, umjetnica ispituje situaciju u tvrtki s isključivo imigrantskim radnicama za čišćenje, radne uvjete s kojima se susreću, učinke moderne arhitekture zgrade i radne filozofije Erste campusa na njihov rad te uskladivost njihovih poslova s privatnim životima.

Instrukcije br. 1 (1976.) je video rad u kojem je “napad” Sanje Iveković na svoje lice dosegao prvi vrhunac. Umjetnica iscrtava crne strelice na dijelovima svoga lica, većinom usmjerene prema van. Čini se da lice postaje subjekt vidljivih, ali inače potkožno operativnih centrifugalnih sila – unutarnjih, ali stranih sila koje ga guraju iznutra da se preobrazi u varijantu samoga sebe.

U radu Slatko nasilje (1974.), uvođenjem efekta distanciranja kojim postaju očigledne prividne i fiktivne značajke medijske stvarnosti, Sanja Iveković preklapa crne rešetke preko televizijskog monitora, snimajući dnevne priloge EPP-a (Ekonomsko-propagandnog programa) TV Zagreba. Ovom jednostavnom intervencijom umjetnica je vizualno odspojila gledatelje od “slatkog nasilja” medijskog zavođenja. Slatko nasilje je ispitivanje moći slika, načina na koji cirkuliraju u svakodnevnom životu, priča koje nastoje priopćiti i samim time mitologija koje vrebaju ispod njihovih površina. (Fundació Antoni Tàpies, MoMA).

Film Solidarnost (Solidarity) redateljice Joyce Wieland (1973.) film je o štrajku u Dareu u Kitcheneru, Ontario, s početka 1970-ih. Stotine stopala i nogu, tvornički rad, marširanje i poticanje na štrajk, s riječju “solidarnost” preko cijeloga ekrana. Zvučnu pozadinu čini govor organizatora o radnoj situaciji. Poput redateljičinih drugih filmova, i Solidarnost spaja političku svijest, estetsko gledište i smisao za humor jedinstvene za njezin opus. Filmovi Solidarnost  i dugometražni film The Far Shore (1976.), posljednji su radovi Joyce Wieland koji promatraju Kanadu kao suštinski politički subjekt, nakon čega se njezin fokus usmjerio na introspektivno istraživanje ženske subjektivnosti.

Borba nije gotova (La lotta non è finita, 1973.) aktivistički je film talijanskog feminističkog filmskog kolektiva Collettivo Femminista di Cinema di Roma, proizašao iz pokreta malih ženskih grupa Collettivo di via Pompeo Magno (CPM) 1971. Te su godine Annabella Miscuglio i Rony Daopoulo producirale film L’Aggettivo Donna, prvi feministički filmski pamflet kolektiva koji prokazuje višestruku eksploataciju žena u ondašnjem talijanskom društvu. Film Borba nije gotova bilježi kratkotrajnu militantnu praksu kolektiva, dokumente borbe te promišljanja i debate feminističkog pokreta, izmjenjujući pitanja ženskog samoosnaživanja i oslobođenja (seksualnost, abortus, nasilje, rad) sa slikama dviju akcija povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena 1972. i 1973.

Paralelni filmski program video retrospektive “Sanja Iveković: Make Up – Make Down” nastavlja se u siječnju, u sklopu Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna COVID potvrda.

Ulaz na program je slobodan, a zbog ograničenog broja dostupnih sjedala preporučuje se rezervacija mjesta putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org).

Naslovna fotografija: iz filma “Borba nije gotova”

Film “Borba nije gotova ustupljen je ljubaznošću Archivio Audiovisivo del Movimento Operaio e Democratico

Program je realiziran u suradnji s Filmskim mutacijama: Festivalom nevidljivog filma, a kustosica programa 23. 12. je Branka Benčić.

 

Na program je moguće ući s ulaznicom kupljenom za video retrospektivu u MMSU-u.