Sanja Iveković: MAKE UP – MAKE DOWN, videoretrospektiva

26.11.2021.–6.2.2022.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održati će se retrospektiva Sanje Iveković.

Otvorenje: 26.11.2021. u 19 sati

 

Okosnicu retrospektive Sanje Iveković čini 12 video radova zastupljenih u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koju čine rani antologijski video iz sedamdesetih, nekoliko radova iz osamdesetih koji su realizirani samostalno ili u suradnji s Daliborom Martinisom, te primjer iz ratnih devedesetih. Ovaj se izbor dodatno proširuje posudbama radova iz kolekcija institucija, galerija, kao i osobnog arhiva umjetnice, a kao paralelan segment planiran je filmski program. Riječ je o prvoj retrospektivi Sanje Iveković u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući ključne tematske okvire u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja i feminističkih intervencija na polju povijesti umjetnosti.

Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, izložba Make up – Make Down posuđuje naslov ranog video rada naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi koji ukazuju na dihotomije i tenzije kompleksnih društvenih odnosa i umjetničkih pozicija adresirajući sustav koji nevidljivo i kontinuirano proizvodi strukturnu opresiju, kako na polju medija, tako i rodnih politika. Ujedno potvrđuje aktualnost videoprodukcije kojom je umjetnica zauzela mjesto na domaćoj i internacionalnoj sceni.

Fokus izložbe razvija se na ponovnom gledanju i rekontekstualizaciji labavih šavova između identiteta i društvenih normi, demontaži privatnog i javnog urasloj u tkivo video produkcije koja svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika. U tom je smislu videoumjetnost Sanje Iveković s jedne strane neodvojiva od performansa, a s druge od razvoja međunarodnih mreža/veza umjetnika, cirkulacije umjetničkih radova, ideja i umjetnika u pionirskoj fazi razvoja, donoseći pitanja koja se otada do danas upisuju u umjetničinu praksu – zanimanje za intermedijski dijalog, govor u prvom licu, analitičko-kritički stav u odnosu na jezik umjetnosti i društveni kontekst. Radovi na izložbi ukazuju na oblike intervencija u umjetničke sustave i promjene u umjetničkoj kartografiji. Osim toga ukazuje na prakse samoarhiviranja, kao jednog od važnih alata kojima se brojne generacije upoznaju s radikalnim ili eksperimentalnim praksama umjetnika. Pogled na video produkciju Sanje Iveković, pogled je na društvene, povijesne i političke implikacije, na umjetničke osobne i društvene geste.

Sanja Iveković generacijski i umjetnički dio je Nove umjetničke prakse koja negira ustaljene estetske vrijednosti i teži interaktivnom odnosu s okolinom/publikom. U prvi plan postavlja djelovanje u duhu društvenog aktivizma uporabom medijskog prostora kao jednog od oblika istraživanja i izražavanja, ističući pritom etička ishodišta umjetnosti i umjetničkog rada. U radu se koristi dokumentom, fotografijom, performansom, instalacijom, akcijom i intervencijom u urbanom prostoru. Među prvim je hrvatskim umjetnicama vezanim uz feminističku umjetničku praksu. Propituje i problematizira položaj žene u suvremenom društvu, osobito u svijetu medija, te utjecaj koji umjetno konstruirana društvena predodžba ima na život žene. VIŠE

Kustosice: Branka Benčić i Sabina Salamon
Kustosica filmskog programa: Tanja Vrvilo
Radove su posudili: Kontakt. The Art Collection of Erste Group i Erste Foundation, Beč; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Izložbu su podržali: Rijeka 2020 – EPK, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Kontakt. Umjetnička kolekcija Erste Grupe i Erste Fondacije, Beč. Kolekcija Kontakt je nezavisna neprofitna udruga sa sjedištem u Beču. Njena je svrha potpora i promicanje umjetnosti srednje, istočne i jugoistočne Europe.
Edukacija: Ivana Lučić
Odnosi s javnošću: Jelena Androić
Tehnički postav: Vanja Pužar, Anton Samaržija, Miroslav Šarić

Izložbu prati paralelan program projekcija u Art kinu Croatia.
Partneri: Art kino Croatia i Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma.

 

 

 

Audio vodstvo izložbom dostupno je na poveznici