Lara Badurina – Hommage Danu Flavinu

12.3.–1.4.2015., Mali salon

Izložba Lare Badurine vraća nas umjetnom svjetlu kao generatoru promjenjivih prostornih iskustava.

Hommage Danu Flavinu koristi postojeće svjetlosne elemente pronađene u urbanoj infrastrukturi koji kompozicijom, materijalom i likovnim odnosima podsjećaju na Flavinove instalacije. Izložba se sastoji od svjetleće reklame Turbo, replike reklame s nebodera tvrtke Chromos u Zagrebu, koja prijenosom u galerijski kontekst postaje svjetlosna skulptura. Uz Turbo su izložene fotografije svjetlećih objekata, uočenih na različitim urbanim lokacijama, ali u otklonu od estetike urbanih okvira u kojima egzistiraju. Fotografijom izdvojena tijela ne prenose komercijalnu namjenu i dnevnu funkciju, već djeluju apstrahirano i stilizirano.
Izdvajanjem svjetlosnih elemenata iz urbanog u galerijski prostor upućuje se na njihovu prisutnost u našem životu, dok se svakodnevni prostor ulice prepoznaje kao okrilje u kojemu je provedna  prikrivena umjetnička intervencija. Pritom Badurina ne prisvaja, pa naknadno stilizira izdvojena rasvjetna tijela kao što to čini Flavin, već prijevodom u medij fotografije postiže stilizacijski učinak, svejedno pod predznakom minimalističke estetike.

Na izložbu se nadovezuju radionica sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti i razgovori s posjetiteljima. Radionica i razgovori polaze od registriranja svjetlosnih instalacija koje su u urbanom krajoliku u funkciji reklame. Fotografijom se propituje prisutnost i vidljivost neonskog svjetla u u širem središtu Rijeke. Otvara se i pitanje koliko je danas ova tehnologija u upotrebi, u kojim kontekstima, ali i što nam to govori o socijalno-ekonomskoj infrastrukturi grada.

 

Promocija knjige i zatvaranje izložbe Hommage Danu Flavinu

Mali salon, srijeda 1.4.2015. u 17 sati

Knjiga umjetnika, Hommage Danu Flavinu, u izdanju autorice Lare Badurine i MMSU-a, prvi je u nizu homaža kojim autorica bilježi, a potom kroz svoje radove interpretira utjecaje njoj značajnih autora. Autorica skreće pažnju na američkog skulptora Dana Flavina koji je svjetlo afirmirao kao industrijski proizvedeno rasvjetno tijelo – fluo cijev, zanimajući se pritom za njegovu estetsku komponentu.
Na tragu njegovog interesa za vizualni ritam kojeg skulptura postiže u prostoru, knjigu umjetnika je koncipirala kao neprekinuti niz apstraktnih uzoraka postignutih kompjuterskom manipulacijom, čime pažnju usmjerava na suprotno, na dokumentiranje izvornog stanja materije svjetla zatečene u javnom prostoru, kojeg nam prenosi kao osjetilni doživljaj i estetsko iskustvo.

Nakon predstavljanja knjige, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka predstaviti će radove koji su nastali tijekom dvotjedne radionice mapiranja svjetlosnih reklama u Rijeci. Studenti će obrazložiti različite pristupe istraživanju svjetlećih reklama u urbanoj jezgri, a rezultati radionice biti će objedinjeni u katalogu koji će se otisnuti tijekom travnja.

Ovim događajem ujedno zatvaramo Spajalicu #3

 

Biografija:
Lara Badurina rođena je 1968. u Rijeci. Diplomirala je 1993. i magistrirala kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani 2003. godine. Izlaže od kraja osamdesetih u različitim likovnim medijima, za koje je primila priznanja i nagrade. U posljednjem desetljeću okreće se projektima koji su usmjereni temama iz svakodnevnog života. Svojim recentnim radovima postavlja pitanja o originalnosti umjetničkog djela i nacionalnih okvira umjetničkog djelovanja.
Uz likovnu djelatnost bavi se scenografijom i oblikovanjem svjetla. Članica je i suosnivateljica neprofitnih udruga A3 i Trafik u Rijeci.

http://www.larabadurina.net

Foto: Turbo, Ul. grada Vukovara 271, neonska rasvjeta, 2012.

Otvorenje: 12. ožujka u 19 sati

16. – 23.03. od 18 do 20 sati, Mali salon
Turbo Work in Progress, mapiranje svjetlosnih reklama u gradu sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka

Gosti predavači:
Lidija Butković MićinSvjetlo kao medij u hrvatskoj umjetnosti od šezdesetih godina / Neonske reklame i natpisi trgovina u Rijeci pedesetih godina, utorak, 17. 03. u 18 sati.

Neđad Tokalić, Neonska reklama danas, četvrtak, 19. 03. u 18 sati

Promocija knjige i zatvaranje izložbe Hommage Danu Flavinu

Mali salon, srijeda 1.4.2015. u 17 sati