Spajalica – umjetničke intervencijeu javnom prostoru

30.1.–1.4.2015., uže središte Rijeke

Spajalica se nastavlja na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora, a dodatno se bavi nesnalaženjem (pozicioniranjem) čovjeka u socijalno-ekonomskom kretanju svjetskog kapitala. K tome dodajemo i dvojbe vezane uz priželjkivanje bolje budućnosti, kojoj možda vrijedi doskočiti svjesnim preusmjeravanjem želja i potreba pojedinaca.

I ove godine govorimo o hrvanju s brzim promjenama, istiskivanju javnog prostora iz zajedničkog horizonta te odumiranju dokolice koja postaje oznaka nepoželjnog svjetonazora – neučinkovitosti i nerada. Na repertoaru su izložbe, intervencije i radionice, a sudionici su ARCHIsquad, Lara Badurina, Filip Cenek, Laura Llaneli, Miron Milić, Damir Žižić i Kristian Kožul.

Glavna riječka šetnica privremeno dobiva novu skulpturu – Stvarnost na napuhavanje (Žižić/Kožul), atrij Malog salona i Radija Rijeke oprema se modularnim dnevnim boravkom (ARCHIsquad), izlozi Malog salona postaju nove svjetlosne ikone (Badurina), ruševno pročelje staroga grada zove na visinske radove street arta (Milić). Riječki bendovi su u điru – izvan klupskog ambijenta, a 95 godina staru točku proglasa o glazbi kao glavnom principu vladanja proglašavamo ponovno aktualnom (inicijativa Laure Llaneli i Filipa Ceneka).

 

Susrećemo se u izvanrednom terminu – od veljače do travnja 2015., ali u ponešto manjem opsegu. Pretraživanje mogućih načina zadržavanja Spajalice ponukalo nas je da uz glavno pitanje – izmicanje javnog prostora i slobodnog vremena kao njegova temporalnog para, istaknemo temu hitnje uz njezine efekte na urbanu svakodnevicu. Sve brže istjecanje vremena, pri čemu se prednost mjeri informatički hitrim feedbackom, s jasnim licem vlastite nepovratnosti, fascinira i istodobno ošamućuje. Pod tipkama tehnološkog ubrzanja i loopa inovacija, neoliberalizam djeluje kao pensée unique, monopolizirajući jezik nepovratnosti, zaduživanja, vjernosti jednom najboljem načinu. S nalogom držanja koraka ili ispadanja iz igre. Previše demokracije doživljava se kao kvarenje posla, javni sektor kao nepokretan i skeptičan prema promjenama1,  a s osvrtom na vlastiti status muzeje bismo mogli nazvati dinosaurima.

Otkucavajući sinonim našeg vremena postaje gužva; motorizirana i pješačka jurnjava, utrka s rokovima i obvezama, pomutnja u sjećanjima i informacijama… Srodan termin rush houra opipljivije konotira da superbrzina sa sobom nosi zastoj, pregrijavanje, zakrivljenje, tragove nalik efektu crnih rupa. Rupa je oznaka za slabo mjesto neke cjeline, dozirano prazninom i odsutnosti, bez čvrstog tla pod nogama. Pitanje je kako ju zatičemo u urbanom krajoliku. Je li rupa nužno negativan pojam ili može naznačiti skretnicu prema drukčijim sagledavanjima dominantne slike? Ovogodišnja mapa Spajalice tako je sačinjena od izviđanja alternativnih gravitacijskih silnica koje se izmiču principima nove ekonomije i priklanjaju usporavanjima, temporalnim dislokacijama, ikonografiji ruina, sjetnom zamišljanju… U rupi bismo se mogli i ponovno pronaći, barem sporadično.

1 Usp. https://nplusonemag.com/issue-21/the-intellectual-situation/too-fast-too-furious/

 

Spajalica 2015. predstavlja:

 

 

ARCHIsquad

Lara Badurina

Filip Cenek

Laura Llaneli

Miron Milić

Žižić&Kožul

 

Kalendar Spajalice 2015.

 

Voditeljica projekta: Nataša Šuković

Kustosice: Ksenija Orelj, Sabina Salamon

Spajalica je dio projekta Soft Controlhttp://www.softcontrol.info/ 

Suradnici: Hangar, Barcelona; Futura, Prag; Nomad, Zagreb

Medijski pokrovitelji: Kanal RI, Kulturpunkt, Moja Rijeka, Novi list, Radio Sova

Zahvale: Brodogradiliše Viktor Lenac; Prirodoslovni muzej, Rijeka; Sveučilišna knjižnica Rijeka; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Podrška:

 

 

 

 

With the support of the Culture Programme of the European Union

Uže središte Rijeke!