Đorđe Jandrić, Hrpa Anastazija

25.1.–15.2.2019., MMSU

MMSU od 25. siječnja do 15. veljače ugošćuje samostalnu izložbu “Hrpa Anastazija” umjetnika Đorđa Jandrića.

Zamišljena kao šesterodijelna i “šesteromedijska” intervencija u prostor MMSU-a, “Hrpa Anastazija” prostorna je instalacija koja se nastavlja na autorovu intervenciju iz 2001. godine kada je na zid crkve sv. Stošije u Zadru objesio četiri brodska bokobrana dužine 1,5 metara.

Izložbu čini fotografija navedene intervencije, zatim 442 frotaža reljefa iste crkve te bokobrani, istovjetni onima s intervencije, slobodno postavljeni u prostor. Upotpunjena je video snimkom skulpture anđela s vrha zvonika sv. Stošije koji se okreće oko svoje osi, te zvukom brodskog motora. Tako postavljena, ova prostorna instalacija predstavlja hrpu, fenomen kojim je Jandrić zaokupljen već godinama.

Problematiziranje skulpture provlači se kroz cijelo Jandrićevo stvaralaštvo. Već je u svojim ranijim izlaganjima, dok je još bio student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, skulptorske radove koncipirao na način da njima dokida granicu između crteža, slike i trodimenzionalnog predmeta težeći objektu kao temeljnom izražajnom mediju. Time je pokazao da njegova umjetnička razmišljanja izlaze van granica medija i métiera; zanima ga preispitivanje skulpture, poigrava se formom, bojom, materijalima, prostorom.

Objekti postavljeni u Hrpu Anastazija tematski su vezani uz sakralni objekt (crkva svete Stošije) koji predstavlja važan moment u autorovom životu i koji je poslužio kao poticaj i okidač za redefiniranje jednog muzejskog prostora te njegovo postavljanje u novi vizualni i značenjski kontekst.

***

Đorđe Jandrić rođen je 1956. u Zadru. Upisao je studij arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu koji prekida 1978. kada na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje Nastavnički odjel te studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1985. i stekao zvanje profesora likovnog odgoja i likovnih umjetnosti.

Od 1981. redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoje je radove nagrađivan. Autor je više kazališnih, televizijskih i filmskih scenografija te jednog kratkometražnog eksperimentalnog filma. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radi kao izvanredni profesor na Katedri za kiparstvo Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Kustosica: Vilma Bartolić

Pročitajte i kustoski tekst Mladena Lučića

Otvorenje izložbe: 25. 1. 2019. u 19 sati, u MMSU-u (Krešimirova 26c)