18. Noć muzeja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

27.1.2023. u 18h

Noć muzeja 2023.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u petak 27. siječnja održava se program osamnaeste po redu Noći muzeja čija je ovogodišnja tema ”MUZEJI SU VAŽNI!”. Ova manifestacija započeta je 2005. godine s nekolicinom muzeja, a tijekom godina prerasla je u najznačajniju nacionalnu manifestaciju hrvatskih muzeja.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti će tom prigodom u petak 27. siječnja biti otvoren od 18.00 do 23.00 sata. Posjetitelji će besplatno moći razgledati trenutnu izložbe  Raffaele Crispino, Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma te Ines Matijević Cakić, Kuća bez temelja. U 19.00 sati održat će se besplatno vodstvo kroz obje izložbe, a u 19.30 te 20.30 sati nastupit će učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica pod vodstvom koreografkinje i pedagoginje Kate Foley. Ansambl će izvesti sekvence koreografije ”Studija ptičje perspektive” koje će transformirati i prilagoditi postavu izložbe Raffaele Crispino.

Posjetitelji će također moći kupiti muzejske publikacije po promotivnim cijenama.

Tema: MUZEJI SU VAŽNI!

U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca.

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ , kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne , kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

Stoga i ove godine sudjelovanjem u 18. NOĆI MUZEJA na temu MUZEJI SU VAŽNI potvrdimo moć muzeja, kao i svih prethodnih godina, svojim programima, događanjima, suradnjama, dostupnošću i radošću sudjelovanja i dijeljenja spoznaja, edukacije i informacije tisućama posjetitelja, koji će 27. siječnja 2023. pohoditi hrvatske muzeje, arhive, knjižnice, zbirke i brojne obrazovne institucije.

U Noći muzeja MMSU je otvoren od 18:00 do 23:00 sata, a ulaz je besplatan.