Raffaella Crispino: Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma 

11.11.2022.–5.2.2023.

Izložba Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma prva je samostalna izložba u Hrvatskoj Raffaelle Crispino, talijanske umjetnice s briselskom adresom. Ovom se izložbom Crispino vraća u Rijeku, nakon što je u organizaciji galerije SIZ 2013. godine boravila u rezidenciji Kamov, gdje istraživanjem fotodokumentacije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti nastaje rad Naša publika, serija cut – out fotokolaža temeljena na fotografskom arhivu i povijesti muzeja, a predstavlja sekvencu različitih prizora koja se kao nit provlači prostorom izložbe.

Retrospektivna izložba Raffaelle Crispino predstavlja pregled petnaestogodišnje umjetniče prakse ove umjetnice, a usredotočena je na povijesne, društvene i političke kontekste, i strukturirana kao putovanje kojim umjetnica bilježi tragove kolonijalnog poretka unutar kojeg danas još uvijek funkcionira perspektiva Zapada.

Prvi dio naslova izložbe, „želimo ogledala“, sugerira potrebu za refleksijom (odražavanjem) podjednako u doslovnom i metaforičkom smislu, kako bi se razotkrila matrica kolonijalnosti koja operira u internaliziranim odnosima patrijarhalnih struktura, rasizma, oblika kontrole ukorijenjenih u sveobuhvatnoj slici modernizma. U tom smislu radovi Raffaelle Crispino djeluju kao ogledala usmjerena prema situacijama koje odabire kako bi repolitizirala i razotkrila složene i traumatične događaje, korištenjem jednostavnih, ali kompleksnih instalacija.

Ovo putovanje okuplja dvanaestak radova realiziranih u različitim medijima, od instalacija, videa, fotografije, a kreće se od tekstilnih radova poput Bez naziva (Vremenske zone) (2018), postavljenog u Centru za suvremenu umjetnost Pompidou Kanal u Bruxellesu, koji tematizira podijeljene geografije i fascinaciju granicama kao kriškama prostora i vremena, preko ikoničkih slika matrice kolonijalnog dekorativnog uzorka u platnu Bez naziva (Toile de Jouy), ili posvete somalijskoj trkačici Samiji Yusuf Omar koja se utopila prelazeći Mediteran – Bez naziva (Samia II), oba iz 2015.

Kao jedan od oblika vremenskog putovanja funkcionira i rad Naša publika, serija fotografskih detalja, koja se poput fusnote provlači izložbom, a fokusirana je na dokumentarni materijal MMSU-a prikazujući pogled na muzejsku publiku koja sluša govore prilikom otvaranja izložbi. Naša publika rad je istovremeno upisan u povijest Muzeja i predstavlja istraživanje grupnih dinamika, nehotične grupne portrete, kolektivne portrete anonimne publike i javnih otvorenja, a stremi istražiti kolektivnu memoriju i društvenu svijest dovodeći ih u vezu s trenutnom riječkom situacijom.

Raffaella Crispino (1979, Napulj) živi i radi u Bruxellesu. Sudjelovala je u različitim umjetničkim rezidencijama, između ostalih, u AZTN-u, Kitakyushu, Japan (2008– 2009), JCVA-u u Jeruzalemu (2010) i HISK-u u Gentu (2014 – 2015. U Izraelu je izradila stalnu land-art instalaciju, u sklopu Bijenala Bat-Yam 2010. godine. Godine 2009. pokazala je svoj rad u AZTN-u Tel Aviv u suradnji s Museom Madreom u Napulju. Godine 2018. njezin rad postaje dio nove zbirke KANAL Centra Pompidou u Bruxellesu. Godine 2018. sudjelovala je na 6. bijenalu suvremene umjetnosti u Solunu u Grčkoj. Godine 2022. održala je samostalne izložbe u Muzeju likovnih umjetnosti Tournai, u suradnji s EUROPALIA TRAINS & TRACKS.

Kustosi izložbe Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma su Matteo Lucchetti i Branka Benčić.

Projekt su podržali: Italian Council – Glavna uprava za suvremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Italije u okviru programa podrške, i Grada Rijeka.

Foto: rad Naša publika

Otvorenje izložbe: 11.11. u 19 sati