Riječka promocija cjelokupnog izdanja “Biblioteke 0 općenito”

18.1.2023. u 18h

U srijedu, 18. siječnja 2023. u 18 sati, Ana Hušman, Ana Labudović, Ivana Meštrov i Marko Tadić predstavit će u MMSU suradnički projekt Biblioteka 0 općenito. 

Biblioteka 0 općenito suradnički je projekt pokrenut od strane umjetnice Ane Hušman u suradnji s dizajnericom Anom Labudović, umjetnikom Markom Tadićem, kustosicom Ivanom Meštrov i arhitekticom Dubravkom Sekulić. Naslov Biblioteke preuzet je od skupine 0 UDK klasifikacijskog sistema koja obuhvaća opće ljudsko znanje, a cjelokupna je inicijativa usmjerena k prijevodu i široj distribuciji teorijskih misli o društvu, umjetnosti i kulturi,  koje se kritički pozicioniraju naspram diktata neoliberalne svakodnevnice.

Biblioteka O općenito osmišljena je kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog u okviru šireg projekta Pustijerna, nazvanog po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, koji istražuje transformacije javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen.

U razdoblju od 2020. –  2022. izdano je devet eseja, svaki u nakladi od 300 primjeraka, a redom su to – Shannon Mattern: Knjižnica kao infrastruktura, Hito Steyerl: U obranu loše slike, Brandon Labelle: Slušanje: relacijsko tijelo, Leslie Kanes Weisman: Ženska prava na okoliš: MANIFEST, Elizabeth A. Povinelli: Geontologije: koncept i njegovi teritoriji, Heather Davis: Život i smrt u antropocenu: kratka povijest plastike, Michael Taussig: Doba lapis lazulija, Henri Lefebvre: Pogled s prozora, John Berger: Zašto gledati životinje?. Svako pojedino izdanje popratilo je i javno čitanje, a posebna specifičnost Biblioteke je i da je njezina tiskana forma rezultat Uradi sama proizvodnje, te da su eseji oblikovani u formi džepnih knjižica i tiskani dvobojno u riječkom studiju RISO i prijatelji. Prate ih i ilustracije Marka Tadića.

Za riječku promociju Biblioteke 0 općenito okupit će se većina kolektiva – Hušman, Labudović, Meštrov, Tadić – te će biti riječi o konceptu cjelokupne publikacije, metodologiji zajedničkog rada, pojedinim tekstovima, te budućim izdavačkim planovima. Uz razgovor javno će se pročitati esej Leslie Kanes Weisman, Prava žena na okoliš: Manifest u prijevodu Marka Marasa, po prvi put objavljen u “Making Room: Women and Architecture”, 11. broju feminističkog časopisa za umjetnost i politiku Heresies, koji je imao 27 izdanja, uvijek iznova eksperimentirajući s uredničkim formatima razmatrajući pitanja hijerarhije i društvenih razlika. Polazeći od shvaćanja da arhitektonska praksa u svojoj povijesti i aktualnosti zanemaruje potrebe, težnje, živote i rad žena i svih onih koje univerzalizam vidi kao “drugog”, uredništvo se suprotstavilo, što jasno afirmira i navedeni manifest, povijesnoj poziciji arhitekture kao muške prakse vlasnika, “kroz gledišta, teme i strategije koje pokazuju kako su veze između života žena i njihovog okoliša u velikoj mjeri posljedica političkih i ekonomskih zbivanja, kako represivnih tako i oslobađajućih.”

Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin.

Podržava: Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba

Više o projektu: http://www.anahusman.net/hr/biblioteka-nula/.

Foto: Biblioteka 0 općenito