Ines Matijević Cakić: Kuća bez temelja

11.11.2022.–5.2.2023.

Kuća bez temelja crtačka je instalacija, a ujedno i naziv izložbe kojom se Ines Matijević Cakić prvi put samostalno predstavlja riječkoj publici.

Referirajući se na zadatosti izložbenog prostora, umjetnica ga ispunjava razapetim nitima povezanima u različitim smjerovima i na različitim visinama tako da čine prostornu mrežu. Gustom mrežom u sjećanje priziva dječje igre iz svog djetinjstva u kojima bi se uz brojalice sapletale niti u komplicirane forme iz kojih je bilo potrebno pronaći put ili iznaći rješenje za njihovo rasplitanje.

Gusto postavljene i isprepletene niti uvod su u instalaciju, a ujedno je to i prepreka koju posjetitelj treba premostiti kako bi pronašao put i približio se pojedinom crtežu.

Na prazninama nastalima unutar mreže postavljeni su crteži različitih dimenzija, rukom iskinutih rubova, izrađeni olovkom na papiru, a prikazuju interijere iz autoričina doma ili detalje koji ju okružuju i pobuđuju sjećanja na određena subjektivna iskustva.

Ovim radom Ines Matijević Cakić sublimira teme kojima se već duži niz godina bavi u svom umjetničkom radu: govori o intimnom životnom prostoru, iznosi iskustva vezana uz dom i obitelj, problematizira emocionalno stanje straha, neizvjesnosti i nestabilnosti prouzročene nametnutim okolnostima na koje pojedinac ne može utjecati. Fizičkim postavljanjem niti u prostor vizualizira se ideja prolaza i pronalaska puta u nepoznatim i nesigurnim situacijama što interpretiramo kao umjetničino razmišljanje na osobnoj razini, ali i općenito o stanju u društvu. Razvučene niti vizualno djeluju poput povučenih linija pa se one mogu doživjeti i kao crtež u prostoru.

Izložba je inicirana prilikom održavanja 54. zagrebačkog salona u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2019. godine, kada je Muzej moderne i suvremene umjetnosti dodijelio nagradu Ines Matijević Cakić koja uključuje samostalnu izložbu autorice 2022. godine u MMSU-u.

Realizirana je u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradskih galerija Osijek te Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz potporu Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Nakon premijernog prikazivanja u Rijeci, izložit će se u Osijeku, u galeriji Waldinger.

Kustosica izložbe je Vilma Bartolić.

Kustoski tekst pročitajte na poveznici:

Vilma Bartolić_Kuća bez temelja

Ines Matijević Cakić rođena je 1982. u Osijeku. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika u klasi red. prof. Ante Kuduza. Doktorirala je 2016. na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i izv. prof. dr. Lenom Šimić.

Radi u zvanju izvanredne profesorice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje kolegije Grafika i Crtanje na Preddiplomskom studiju Likovne kulture, a od 2016. vanjska je suradnica na Građevinskom fakultetu u Osijeku.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.

Foto: Kuća bez temelja – sivo, olovka, papir, 2022.

      

Otvorenje: 11.11. u 19 sati