Tomislav Gotovac, Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte

22.9.–26.11.2017., MMSU

Prva retrospektiva Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera (Sombor, 1937. – Zagreb, 2010.) nastaje sedam godina nakon umjetnikove smrti i donosi presjek šezdeset godina duge umjetničke prakse. Meandrira između različitih medija i različitih umjetnikovih faza, kombinirajući ranije sa starijim radovima, manje poznate s ključnim djelima, autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa. Umjetnika ne pokušava zadržati unutar galerijskih zidova, već ga prepušta njegovim uhodanim stazama na razmeđu kino dvorane, galerije i ulice. Sa stotinjak se radova poput flmske trake odmotava od prostorija Rikarda Benčića do Art-kina Croatia i vrti javnim prostorom.

Izložba je proširena umjetničkim programima Art Kampa Empeduja i Dana otvorenog performansa Rijeka – DOPUST te studentskom izložbom D Day.
Gotovčev lik izdvaja kao sinonim za avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture koji cilja na ukidanje granica između umjetnosti i općinstva, kako bi to rekao Gotovac. Studentska izložba D Day usmjerena je na realizaciju novih umjetničkih radova koji za polazišnu točku uzimaju Gotovčevu umjetničku praksu. Dani otvorenog performansa Rijeka: Akcija! donose izlaganja, performanse i akcije u javnom prostoru, te povezuju bečki akcionizam s provokativnim metodama Gotovčevog javnog nastupa. Umjetnička manifestacija Art Kampa Empeduja: Nahranite spomenike dok su živi! u potpunosti je posvećena stvaralaštvu Antonija G.Lauera koji je riječkoj alternativnoj sceni bio i mentor i drug. Svojim prisustvom davao je značaj, ali i odavao priznanje, bio prijateljem i protagonistom riječke scene.

U popratnom programu koji uključuje vodstva kroz izložbu, razgovore o flmovima i radionicu Grupno uživanje, zajedno saznajemo kuda idemo i kuda se kretao Tomislav / Antonio / Gotovac / Lauer.

Ulaz na izložbu je slobodan!