Knjiga: Tomislav Gotovac, Anticipator Kriza

20.11.2017. u 17h, MMSU

U ponedjeljak, 20. studenog 2017. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održat će se predstavljanje knjige Tomislav Gotovac: Anticipator kriza, koja je nastala kao glavna publikacija retrospektivne izložbe Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte. 

Knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza nastala je suradnjom kustosa, kritičara, povjesničara umjetnosti, teoretičara i umjetnika. Time se ističe složenost i interdisciplinarnost Gotovčevog rada, koji se odvijao između filma, performansa, fotografije i likovnih umjetnosti u vremenu samoupravnog socijalizma, postsocijalizma, tranzicije i početka globalne krize.

Fokus knjige Tomislav Gotovac: Anticipator kriza je na kritičkim, kustoskim i teorijskim razinama prezentiranja i interpretiranja njegovog života i djela. Nastoji pokazati umjetničko djelovanje Tomislava Gotovca kao anticipaciju suvremenih umjetničkih, kulturalnih i društvenih promjena koje vode od društva stabilnosti 1960-ih godina do suvremenog društva globalne i europske krize. Time se umjetničko djelo Tomislava Gotovca pokazuje u historijskoj i anticipatorskoj perspektivi.

Tekstovi su svrstani u četiri cjeline:

– Memorija: moć umjetnika
Suočavaju se individualna sjećanja na Tomislava Gotovca s historizacijom njegovog djela i konteksta hrvatske i internacionalne neoavangarde.

– Film: eksperimentalni i / ili antifilm
Prezentiraju se istraživanja izvornog, a to znači filmskog rada Tomislava Gotovca u hibridnom polju fascinacija američkim filmom, eksperimentalnim filmom i antifilmom.

– Između: taktički postmediji.
Razvoj Gotovčevog umjetničkog rada prati se u međuprostorima različitih medijskih i umjetničkih praksi od kolaža, intervencija, performansa do aproprijacije.

–  Rekonstruirani subjekt: zavjera slike svijeta
Ukazuje se na afektivnu prirodu Gotovčevog života i umjetničkog rada koja vodi od sasvim intimnog čina do mitologizacije vlastitog života i ljudskog bivanja u svijetu skrivenih i otkrivenih političkih, seksualnih i, svakako, umjetničkih zavjera.

Knjigu Tomislav Gotovac: Anticipator kriza predstavit će urednički tim knjige: Miško Šuvaković, Darko Šimičić, Ksenija Orelj i Nataša Šuković, autorice i autori tekstova Suzana Marjanić, Boris Ružić i Diana Nenadić, te Slaven Tolj, ravnatelj MMSU-a i Emina Višnić, direktorica Rijeka 2020.

Na predstavljanju knjige razgovarat će se o umjetnosti Tomislava Gotovca, o sjećanjima na Gotovca i njegove svjetove, o prirodi eksperimentalnog filma i antifilma, o taktičkim postmedijima unutar različitih umjetničkih disciplina kao i o rekonstruiranju Gotovčevih urotničkih predodžbi svijeta.

Autorice i autori tekstova: Goran Petercol i Goran Trbuljak, Diana Nenadić, Marija Katalinić i Boris Ružić, Ana Janevski, Janka Vukmir, Ana Ofak, Andrej Mirčev, Suzana Milevska, Suzana Marjanić, Darko Šimičić, Miško Šuvaković, Ksenija Orelj i Nataša Šuković.
Dizajn knjige: Ana Tomić i Marino Krstačić Furić
Prevoditelji i lektori: Lidija Toman i Graham McMaster
Izdavač: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Suizdavač: RIJEKA 2020 d.o.o.
Podrška:  Zbirka Kontakt u vlasništvu Erstegrupe i ERSTE fondacije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Primorsko – goranska županija

 

Ponedjeljak, 20. studenog 2017. u 17 sati, MMSU