DOPUST / Dani otvorenog performansa u Rijeci

22.9.–25.9.2017., MMSU

Bečki Akcionizam jedan od najradikalnijih umjetničkih pokreta dvadesetoga stoljeća koji ne gubi svoj kontinuitet niti danas. U ranim 1960-im glavni protagonisti akcionizma, Günter Brus, Hermann Nitsch, Otto Muehl i Rudolf Schwarz Kogler, otišli su izvan granica slikarstva u akcije rada sa stvarnim tijelima, objektima i tvarima u prostoru i vremenu. Njihov cilj je bio ‘izravno’ suočavanje s osjetilnom i psihičkom stvarnošću u svim mogućim aspektima – uključujući tragična, teško probavljiva i prije svega društveno potisnuta iskustva – koja će intenzivirati umjetničke forme kako bi došlo do pojačanja svijesti.  Akcionisti su se držali radikalnog pristupa te odbijali kompromis. Akcionizam je uzrokovao metež i skandal, ne samo u vrijeme kada se događao.  Izazvao je i raspravu o tabu pitanjima te na kraju bio ko-inicijator procesa socijalnog premišljanja.

Ulomak iz knjige Vienna Actionism: Art and Upheaval in 1960s Vienna, Eva Badura-Triska et al., Walther König, Köln, 2012.

AKCIJA!

U današnjem kontekstu vremena što znači akcija? Koje je polje djelovanja akcije unutar današnjeg i nekadašnjeg umjetničkog rakursa? Kako se razlikuje i što donosi akcija u javnom gradskom prostoru, te kao aktivnost unutar cyber/javnog prostora?

Akcija, kao grana u poljima konceptualne i izvedbene umjetnosti, reagira na okolinu, stanje i svijest određenog društva često preispitujući utopijski i distopijski diskurs, kako pojedinca tako i mase. Tijelo kao instrument umjetničkog izražaja postaje medijator između autora i promatrača te na taj način postavlja izvrnutu situaciju u kojoj se promatrač poistovjećuje s izvedbenim tijelom kao instrumentom. Izvođač kao kreator akcije često prvotno djeluje u ulozi promatrača te lančano uključuje druge aktere, slijedi ih ili vodi te stvara proces koji je bitan put od zacrtanog cilja.

Ideja slobode kroz samoorganizaciju protiv nametnutih autoriteta donosi anarhizam kao moguću alternativu. Naime, riječima Mihaila Bakunjina, nastojeći učiniti nemoguće, čovjek je uvijek postigao ono što je moguće.

Govoreći o akcijama u javnom i u privatnom prostoru, na domaćoj sceni, iznimno su značajne akcije Tomislava Gotovca, neoavangardnog pionira izvedbene i konceptualne umjetnosti, filma i medijske umjetnosti te izrazitoga ljubitelja glazbe i glazbenog poznavaoca. Kroz fokus retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca  pod nazivom Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte, možemo ući u problematiku autorova djelovanja pod različitim sistemskim i društvenim okolnostima. Društvena provokacija izuzetno je važna i šokantna metoda Gotovčeva  javnog streakinga tijekom 70-ih kojim autor propituje opće stanje svijesti društvenoga i političkog svjetonazora. U isto vrijeme, u Beču je u zamahu bila akcionistička scena koja je reagirala na poslijeratne okolnosti u Austriji propitkujući tabu i samu psihu društva.

Upravo je na taj način usmjerena i selekcija ovogodišnjeg izdanja programa DOPUST/ Dani otvorenog performansa u Rijeci. Pozvani umjetnici, Milo Moiré, Lala Nomada, Karl Salzman, NSK-Irwin, Josip Maršić i Zoran Medved, predstavit će performanse i akcije koje se bave tijelom kao okidačem društvene stvarnosti.

U sklopu manifestacije, direktorica arhiva bečkog akcionizma, Eva Badura-Triska, otvorit će razgovor o akcionizmu i povući paralelu s radom Tomislava Gotovca kao dijelom zbirke MUMOK/Muzeja moderne umjetnosti u Beču. Nakon razgovora predstavit će se filmovi bečkih akcionista Hermanna Nitscha, Güntera Brusa i Otta Muehla.

Branko Cerovac, povjesničar umjetnosti i kustos, održat će predavanje o kulturno-umjetničkim praksama u političkim sistemima od 1960-ih godina nadalje.

Dani otvorenog performansa u Rijeci predstavljaju selekciju performans programa koji se događa u kontekstu retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca, Anticipator Kriza – Kuda idemo ne pitajte u MMSU.

Marko Marković

 

Program DOPUST:

22. – 25. rujna 2017.

> Performans akcije:

·        22. 9. u 19 sati, MMSU@  Dolac 1 > Milo Moiré (DE): akcija u javnom prostoru od stare do nove lokacije Muzeja, Ceci n’ est pas une femme nue

·       22. 9. od 20 do 23 sata, MMSU @e xBenčić > Lala Nomada (MEX): performans u trajanju

·        23. 9. u 19 sati, MMSU @ exBenčić > Milo Moiré (DE): performans, The Plopegg Painting Performance

·        24. 9. od 17 do 19 sati, MMSU @e xBenčić > Karl Salzman (A): akcija u javnom prostoru, Performance for lifesaving tools and cultural identity protection

·        25. 9. od 17 do 21 sat, MMSU @ exBenčić > IRWINNSK Passport Office, Rijeka, 2017.

 

> Projekcija filma i razgovor:

·          24. 9. u 22 sata, Art-Kino Croatia > Eva Badura Triska, kustosica MUMOK-a (A): uvod u projekcije Akcionizma / projekcije radova Tomislava Gotovca, Güntera Brusa (A), Hermanna Nitscha (A), Otta Muehla (A)

 

> Razgovor: 

•    24. 9. u 19 sati, MMSU @ exBenčić > Branko Cerovac (HR), kustos i povjesničar umjetnosti: predavanje/razgovor, RI – Segment umjetnosti u tami 1977. – 2017.

Selektor performans programa DOPUST/ Dani otvorenog performansa u Rijeci : Marko Marković

Partneri:

DOPUST
MMSU
MUMOK
Galerie Michaela Stock