Tijelo u dijalogu

10.10.–28.10.2018., Mali salon

Izložba Tijelo u dijalogu dio je muzejskog programa obilježavanja sedamdesete godišnjice osnutka Muzeja, objedinjenog zajedničkim nazivom Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo?, kojim se tematizira muzejski fundus služeći se tijelom kao mogućim vodičem za razumijevanje umjetnosti.

 

 

Tijelo u dijalogu predstavlja dvadesetak slika, crteža, grafika i skulptura iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, nastalih u vremenskom rasponu od početka dvadesetog do početka dvadeset i prvog stoljeća, koji se bave doživljajem ljudskoga tijela. Vremenski okvir uvjetuje pojavnost tijela u različitim vizualnim oblicima: od onoga u kojemu su vidljive naznake figurativnog pristupa preko deformiranog i geometriziranog, reduciranog i skicoznog, plošnog ili hibridnog tijela koje prelazi granicu prepoznatljivosti i ustaljene čitljivosti do tijela kojim se tematizira određena misao introspektivnog karaktera.

U svakom izloženom radu ljudsko je tijelo postavljeno u određenu vrstu dijaloga, suodnosa s drugim tijelom, čime se akcent s objekta prenosi na atmosferu proizašlu iz međusobne interakcije, a ona je najčešće uvjetovana nekim emocionalnim značenjem. Na taj će način emocionalni trenutak postati sastavni dio svake likovne kompozicije i nositelj njezina tematskog sadržaja.

Presjeci stanja koji upućuju i asociraju na emocionalne iskaze, propituju intimna životna ili društvena pitanja, iskazuju se kroz tijelo u različitim vidovima dijaloga i interakcije s drugim tijelom: tijelo u kojem je forma težište vizualne kompozicije ili tijelo u kojem je oblik postao sporedan, a sadržaj osnova umjetničkog djela.

Foto: Nives Kavurić-Kurtović, Presjeci stanja, 1976. g.- 1977. g.,  akrilik / platno, MMSU-1299

Otvorenje: srijeda, 19 sati, Mali salon

Radno vrijeme:
utorak – petak: 11 – 20 sati
subota i nedjelja: 11 – 14 i 17 – 20

Kustosica: Vilma Bartolić