Moja umjetnost je moja stvarnost

9.11.–7.12.2018., Mali salon

Goethe-Institut i Francuski institut u Hrvatskoj uz podršku njemačko-francuskog Elysée fonda pokrenuli su projekt usmjeren k ispitivanju i revalorizaciji pitanja memorije nasilne prošlosti i pomirenja kroz izgradnju zajedničke budućnosti u Europi, Moja umjetnost je moja stvarnost. Izložba se organizira nakon radionica na temu upcyclinga s Romima u Rijeci i Brodu na Kupi u lipnju, a prije posebnog izdanja časopisa Život umjetnosti posvećenog ovoj temi koji izlazi u prosincu.

Umjetnici: Andreja Kulunčić s Kolektivom ISTE, Robert Jankuloski, Herlinde Koelbl, Stevan Kojić, Siniša Labrović, Valérie Leray, Monika Moteska, Branislav Nikolić, Vessna Perunovich, André Jenö Raatzsch, Emília Rigová, Selma Selman, Selman Trtovac i Moritz Pankok

Kustosica i autorica izložbe: Sanja Kojić Mladenov

Neposredni povod za ispitivanje ovih ključnih problema je obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata 2018. godine, sjećanje na turbulentne i nasilne društveno-političke prilike, na traume, migracije i suživot, kroz suvremeni i umjetnički kontekst, međunarodnu izložbu u kojoj sudjeluju umjetnici/ce, kustosi/ce i umjetničke institucije. U fokusu te perspektive stoji propitivanje zaboravljenih historija i pozicije marginalnih grupa, naročito romske manjine.

Izložba Moja umjetnost je moja stvarnost ima namjeru propitivati vidljivost i položaj umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora.

Iz Hrvatske na izložbi sudjeluju kolektiv ISTE, koji svojim aktivnostima želi upozoriti javnost na prisutnost diskriminacije u hrvatskom društvu te Siniša Labrović s videodokumentacijom performansa. Osim njih, na izložbi se mogu pogledati radovi umjetnika iz Francuske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Kanade te Njemačke. Iz Njemačke sudjeluju Herlinde Koelbl i Andre Jeno Raatzsch, kao i kustos Moritz Pankok koji je svoj prilog dao u obliku teksta u katalogu izložbe.

 

Na otvorenju će uz kustosicu Sanju Kojić Mladenov biti prisutno i osam umjetnika.

Povodom otvorenja izložbe Goethe-Institut organizira besplatan autobus Zagreb-Rijeka-Zagreb u petak, 9.11.2018. Prijave na mail: petra.vidovic@goethe.de

Izložba je dio većeg projekta koji se održava u suradnji Goethe-Instituta Kroatien, Francuskog instituta, socijalnog poduzeća ProPuh, MMSU-a Rijeka, Instituta za povijest umjetnosti te Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, a uz podršku Elysée fonda, fonda EUNIC global, Bruxelles te Europske komisije.

Više informacija: Marina Tkalčić Marina.Tkalcic@mmsu.hr  i Marta Klepo Marta.klepo@goethe.de

 

Otvorenje: petak, 9. 11. 2018. u 19 sati, Mali salon