Talaya Schmid: Liquid Cuntry / predotvorenje 4. Bijenala industrijske umjetnosti

11.5.–30.7.2023.

U sklopu 4. Bijenala industrijske umjetnosti (IAB 04) pod nazivom “Krajobrazi želje” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara se 11. svibnja u 19 sati instalacija Liquid Cuntry švicarske umjetnice Talaye Schmid.

 

Instalacijom Liquid Cuntry u prostoru MMSU Jaslica, Talaya Schmid stvara imerzivni ambijent, koji slavi koji slavi fluidnost i promjenu kao kontrapunkt ograničenjima i kategorizaciji. Kretanje prostorom definira šetnica, koja prolazi uz taftane radove poput Infinite Pool of Love and Juices, i vodi prema šatoru, a prostor dodatno ispunjava dvadesetominutni zvučni rad Body Fluids koji je miks eksplicitnih ljubavnih pjesama, osobnih priča, zvukova vode koja teče, kapa, prska. Zvučna instalacija nastala je u suradnji s glazbenom producenticom i DJ Beliom Winnewisser.

Polazeći od eng. riječi Cunt (eng.) kao pojma koji obuhvaća seksualnost i anatomiju, vanjsku i unutarnju, uključujući usne, vulvu, stidnicu, vaginu i klitoris, instalacija Talaye Schmid pažnju usmjerava na ženski seksualni užitak. Osim toga, etimološki je riječ Cunt vezana uz kin (srodstvo), cunning (lukavost), cognate (rodbinski), cognitive (spoznajni), knowledge (znanje), queen (kraljica), country (država).  U tom smislu traženje senzualnog, seksualnog i društvenog iscjeljivanja postaje osnažujući i politički čin u istraživanju uloge intimnosti, osobne slobode i umjetničke prakse.

Talaya Schmid jedna je od 29 umjetnika/ca koji sudjeluju na 4. bijenalu industrijske umjetnosti naslovljenom Krajolici želje, u koncepciji švicarskih kustosa Paola Bianchija i Christopha Doswalda.

Bijenale je strukturiran u tri geografski odvojene, ali tematski međusobno povezane izložbene cjeline: Labin sa susjednom rudarskom Rašom funkcionirat će kao polazišna točka i središte Bijenala, iz kojeg se ono širi prema Puli i Rijeci.

Talaya Schmid (1983., Zurich, Švicarska) je razigrana feministička umjetnica, aktivistkinja i predavačica. U tehnici taftanja, koja se koristi za izradu tepiha, stvara šarene mekane skulpture, skulpturalnu modu i mekane čupave murale. Ona je performerica koja koristi svoj glas, zvukove i pripovjedanje kako bi stvorila imerzivne i ugodne prostore. Talaya Schmid je suosnivačica i kustosica godišnjeg filmskog i umjetničkog festivala o seksualnosti i rodu, Porny days, koji se u Zurichu održava od 2012. godine. Diplomirala je 2013. godine na Goldsmith University u Londonu. Od 2013. do 2017. godine bila je izdavačka direktorica strip magazina Strapazin, te urednica i predsjednica udruge do 2022. godine. U 2014. Talaya Schmid je kuhala u kantini pri F+F School of Art and Design, gdje je naknadno radila kao asistentica i mentorica u sklopu programa lijepih umjetnosti od 2015. do 2019. godine.

Više o 4 IAB: https://mmsu.hr/dogadaji/4-bijenale-industrijske-umjetnosti-labin-rasa-pula-rijeka/

Kustosi: Paolo Bianchi, Cristoph Doswald

Organizator: Labin Art Express XXI

Partner: MMSU Rijeka

Uz podršku Swiss Arts Council Pro Helvetia.

Stručni suradnici: Branka Cvjetičanin, Kora Girin

Zahvala: Art kino Croatia, Rijeka

Foto: Jules Spinatsch