Predstavljanje umjetnika na Kamov rezidenciji: Marina Rajšić i Bojan Mucko

15.12.2022. u 17h, Klub Jadran, Krešimirova 26a

Marina Rajšić i Bojan Mucko u prosincu 2022. godine sudjeluju u rezidencijalnom programu Kamov, a u četvrtak, 15. 12. 2022. s početkom u 17 sati, predstavit će svoje projekte u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u formatu artist talka, odnosno izvedbenog predavanja.

Umjetnica Marina Rajšić (1995., Rijeka) govorit će o vlastitoj umjetničkoj praksi, nedavnim radovima i temama koje je zaokupljaju. Zanimaju je odnosi virtualnog i fizičkog prostora, znanosti i trendova, prošlog i sadašnjeg. U instalacijama Print Screen (2021.) i Knjižna građa trenutačno nedostupna. Više informacija online (2021.) bavi se načinima na koje suvremeno medijsko i digitalno okruženje mijenja tok informacija te proizvodnju i distribuciju znanja. Predstavit će i projekt  u javnom prostoru Čestice Lipe realiziran u sklopu projekta “Prepoznavanje odsustva” u organizaciji Memorijalnog centra Lipa pamti. Na rezidenciji u Rijeci, u punom zamahu euforije svjetskog nogometnog prvenstva, umjetnica istražuje poveznice nogometa i nacionalizma, preispitujući polje u koje se prepliću politika i sport, privatni i javni interesi te konzervativne i tržišne vrijednosti.

Bojan Mucko (1983., Varaždin) umjetnik je i kulturni antropolog širokog raspona zanimanja za znanost i umjetnost. Trenutno je kao doktorand zaposlen na Institutu za etnologiju i folkloristiku na projektu Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji: od etnografije do pojmovnika (ERIM) koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Bojan Mucko na rezidenciju u Rijeku dolazi u trenutku kada se u samom susjedstvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, na željezničkom kolodvoru, formirao tranzitni punkt za migrante, a Rijeka postala stanica nove migrantske rute. Umjetnik je kao istraživač i u suradnji s promigrantskim grupama boravio u Unsko-sanskom kantonu u BiH, gdje je humanitarna pomoć bila kriminalizirana, pa su tako i volonteri i ljudi  u pokretu dijelili status ilegalnosti. Tijekom izlaganja prikazat će dio vizualnih, fotografskih i video materijala, koji su nastajali spontanim dnevničkim bilježenjem na terenu, a odnose se na iregulariziranu svakodnevicu ljudi u pokretu zaglavljenih s vanjske strane granica EU. Materijali uključuju i prizore protesta glađu u kampu i druženja uz večeru, s ciljem preispitivanja različitih modusa vizualne reprezentacije. Projekcija će biti praćena esejističkim izlaganjem uz diskusiju.

 

Marina Rajšić (1995., Rijeka) umjetnica je i dizajnerica vizualnih komunikacija. Diplomirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine.  U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva “Umjetnost lijepog”, za koju je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar 2022., koja je dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards. Od 2015. izlaže na samostalnim izložbama (izbor: Printscreen, Galerija Filodrammatica Rijeka – Drugo more, 2021.; Čestice Lipe, PPMPH Rijeka, 2021.; Posebna prigoda, Gradska galerija Labin, 2022. – izbor) i skupnim izložbama (izbor: Workshope online, online izložba MMSU Rijeka, 2020.; Sedam lica grada, Galerija Kortil Rijeka, 2021; Nagrada Radoslav Putar finale, Salon Galić, Split, 2022., XIV. Trijenale hrvatskog kiparstva, Meštrovićev paviljon (HDLU), Zagreb, 2022.).

 

Bojan Mucko (Varaždin, 1983.) diplomirao je filozofiju, etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu (2013.) te animirani film i nove medije na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu (2014.). Školu dokumentarnog filma RESTART završava 2015. godine. Zanimaju ga dodirna polja antropologije i socijalno angažirane suvremene umjetnosti. Kao samostalni multimedijski umjetnik izlagao je na brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dio je europske umjetničke platforme Corners of Europe fokusirane na interdisciplinaran rad s marginaliziranim lokalnim zajednicama (u organizaciji centra za nezavisnu kulturu i mlade, POGON). U periodu od 2014. do 2019. godine radi kao novinar, vanjski suradnik televizijskih emisija Znanstveni krugovi (HRT1), Transfer (HRT3), PRIZMA – multinacionalni magazin (HRT1), 2020 za Rijeku (HRT3). Od 2011. do 2019. radi kao selektor filmskog programa i moderator diskusija na međunarodnom festivalu etnografskog filma ETNOFILm. Od 2017. do 2019. godine voditelj je projekta Marginalnost / Točka komunikacije baziranog na radionicama građanskog osnaživanja stanovnika getoiziranih zagrebačkih romskih naselja umjetničkim i antropološkim alatima (Galerija GMK). Student je poslijediplomskog studija etnologije i antropologije Sveučilištu u Zadru (pod mentorstvom dr. sc. Marijane Hameršak).

Foto: Bojan Mucko