Steve Van den Bosch / artist talk

14.12.2022. u 18h

U srijedu, 14. prosinca u 18 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održat će se razgovor s belgijskim umjetnikom, Steveom Van den Boschom.

Umjetnik Steve Van den Bosch će tijekom razgovora predstaviti svoje novije projekte, uključujući publikaciju Record i izložbu na kojoj je ona prvi put pokazana, kao i svoje iskustvo umjetnika u akademskim istraživanjima.

Van den Bosch bavi se naizgled bezizražajnim, prešutnim i nespecifičnim. Njegov rad temelji se proučavanju granice između nevidljivosti i izravne materijalnosti, a ujedno u širem kontekstu sagledava pojam umjetničke produkcije, izlaganja i interpretacije, uz sklonost prema apsurdu. Brisanjem, udvostručivanjem, zamagljivanjem, demontažom, izvrtanjem ili neispravnim ponovnim povezivanjem elemenata koji definiraju umjetničko djelo, Van den Bosch stvara objekte i situacije koji neprestano potkopavaju vlastiti status umjetničkih djela i gotovo ležerno progovaraju o uvjetima iz kojih umjetnički rad može proizaći i u kojima je naknadno izložen. Često reduciran izgled njegova rada nema toliko veze s estetskom sklonošću minimalizmu ili konceptualizmu koliko ima veze s njegovim nastojanjem da pronađe točku gdje se rad rastače u kontekst koji omogućuje njegov nastanak.

Vizualni izgled publikacije Record  – u izdanju Roma Publications, Amsterdam, 2016. – oponaša tradicionalni format umjetničke monografije, da bi polako destabilizirao njezina naizgled pouzdana i transparentna obilježja. Publikacija je zamišljena kao umjetničko djelo samo po sebi i kao takvo jedan je od rezultata rada, a ne samo njegova dokumentacija. Record sadrži izbor od 39 fotografija koje je snimio Eric Germain Sapin, međunarodni autoritet za forenzička vizualna istraživanja, baziran u Švicarskoj. Pripadajući tekst je članak preuzet iz istraživačkog laboratorija Sveučilišta u Lausannei, koji vodi Eric Sapin. Kao takav, tekst daje glas pogledu koji je dokumentirao moj rad, umjesto da izravno komentira sam rad. To je pogled koji bi trebao biti lišen svake subjektivne implikacije. Pogled i glas bez tijela, stvoren da služi u funkciji “zakona”, bilježeći tragove njegova kršenja. U ovom slučaju, zabilježeni tragovi ne odnose se na povrede zakona, već predstavljaju moju umjetničku praksu koja kontinuirano propituje vlastiti okvir. Jedini zakon koji je, čini se, prekršen jest onaj koji predstavlja jezik. Tekst pod nazivom Event Reconstruction from Trace Images: Original Methodology, izgovoren istim bestjelesnim glasom, govori o vlastitom okviru, kroz koji se, međutim, prožima moja umjetnička metodologija, ali se pritom ne objašnjava.

Steve Van den Bosch (1975., Belgija) sudjelovao je u rezidencijalnom programu u HISK-u u Antwerpenu i Rijksakademie van beeldende kunst u Amsterdamu. Doktorirao je vizualne umjetnosti na Sveučilištu u Antwerpenu 2016. godine. Njegov rad izlagan je u galerijama i muzejima kao što su: the Front Room, Contemporary Art, Museum St. Louis (US); Shanghai Biennale (CN); Kunsthalle Bern (CH); FormContent, London (UK); the Museum for Contemporary Art Antwerp (BE); i Witte de With, Rotterdam (NL).

Van den Bosch trenutačno radi kao istraživač i predavač na Odsjeku za vizualne umjetnosti na sveučilištu LUCA u Bruxellesu.