Zimska priča iz Benčića

15.12.–22.12.2022., Benčić

Zimska priča iz Benčića, manifestacija koja je po prvi puta održana prošle godine, organizira se ponovo te nudi bogat osmodnevni program kojim će riječki kvart kulture u ovo predblagdansko vrijeme dodatno oživjeti.

U tjednu od 15. do 22. prosinca 2022. godine, prostor Dječje kuće, Muzeja Grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te prostor dvorišta u Benčiću bit će poprište šarolikih događanja namijenjenih najširoj publici, ali posebno i ponajprije djeci.

Ove je godine Zimska priča okupila čak 19 radionica za djecu i mlade, 4 međugeneracijske radionice, 18 kino projekcija, 8 društvenih igara za djecu nadahnutih escape room konceptom te još niz pričaonica, igraonica, natjecanja, kvizova, zanimljivih predavanja te čak i jedan buvljak. Dio programa odvijat će se u jutarnjim, a dio u kasnijim popodnevnim i večernjim satima.

U blagdanskoj kućici u dvorištu Benčića nuditi će se napitci i ukusni zalogaji za sve posjetitelje Zimske priče.
Svakodnevno će za dobru glazbu od popodnevnih sati biti zadužena Radio Roža, a svakodnevno će se od 17.00 do 19.00 sati održavati i show vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak, koji uključuje iskustvo dizanja u auto ljestvama, prezentaciju rada s raznom opremom, fotografiranje s vatrogascima…

Zimska priča iz Benčića otvara se u četvrtak u 17.00 sati ispred Dječje kuće uz svečano paljenje disco kugle. Tijekom četvrtka, petka i subote, na pozornici u dvorištu Benčića u večernjim će terminima nastupiti niz izvođača. U četvrtak od 18.30 započinju nastupi na pozornici na koju se toga dana najprije penju bubnjari RiRock Akademije, potom RiInkluzija, partnerski projekt Udruge Ri Rock i romske udruge RoMorčić, a prvu večer zatvara nastup sada već legendarnog riječkog uličnog benda Pachamama Street Connection. U petak na pozornici u dvorištu Benčića bubnjarski solo izvest će desetogodišnji Tin Valušek, a nakon njega nastupa riječki bend Callahan. Subotnja večer u dvorištu Benčića započinje s bendom Raspad sistema iz Klane koji svira rock obrade domaćih i stranih autora, a nakon njih, od 19.30 do 21 sat nastupaju indie-americana zaljubljenici My Buddy Moose.
U slučaju lošeg vremena, koncerti će se održati u prizemlju MMSU.
Za zatvaranje Zimske priče, 22.12. u najavljen je obiteljsko-dječji disco u Dječjoj kući uz DJ Mirilo koja duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti, te ujedno veselo plovi na valovima glazbe.

Zimsku priču zajednički organiziraju Grad Rijeka i riječke kulturne ustanove – Gradska knjižnica Rijeka, Muzej Grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino i Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Cjelokupni program Zimske priče iz Benčića moguće je pronaći na web stranici Dječje kuće, a u nastavku donosimo dio programa koji organizira MMSU:

 

Drop-in radionica ‘Čarobni štapić’

Subota 17.12. u 10.00 sati u Dječjoj kući
Za uzrast 4*
U svakome od nas čuči jedna sumnja, da na svijetu stvarno postoji magija. Mi tvrdimo da postoji i da nam se pokazuje u sitnicama svaki dan, a kako bi ju malo pojačali odlučili smo se izraditi čarobne štapiće, za dašak magije na subotnjem okupljanju za Zimsku priču iz Benčića.
Izvođač: Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB
Način prijave: Prijava nije potrebna već nam se na radionici možete pridružiti u bilo kojem trenutku u periodu od 10 do 13 sati.

Program podržava Primorsko-goranska županija.

 

Restauratorska klinika: Kako pojesti umjetninu

Utorak 20.12. u 17.30 u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
Međugeneracijska radionica, za uzrast 9 – 13 sa roditeljem ili starijim članom obitelji
Teško je zamisliti da se slike ili skulpture kuhaju dok ne omekšaju, a ako to i učinimo da li ih onda pojesti? Tako na primjer trenutno u muzeju postoji rad umjetnice Raffaelle Crispino u kojem ona koristi prave jestive namirnice, a dobro znamo da se hrana ne baca! ALI, prije nego krenemo u kuhanje ili objed potrebno je utvrditi stanje ananasa, oprostite… umjetnine. Kako to učiniti? Kako se pregledava umjetnina i što je potrebno znati? E pa to ćemo saznati na primjeru skulpture Ivana Kožarića i slike Vladimira Udatnya iz našeg muzejskog fundusa, uz pomoć lampi i povećala, alata i raznih bočica s kemijskim nazivima, želimo vas vidjeti na djelu i, naravno, jelu.
Izvođač: mr. Duška Sekulić Ćiković, viša konzervatorica-restauratorica
Način prijave: putem on-line obrasca: https://forms.gle/X18nBSwpLGPoiFXG7

 

MMSU Lab – Viseća papirnata čuda

Četvrtak 22.12. u 17.30 u Dječjoj kući
Za uzrast 9 – 12 godina s roditeljem ili starijim/om članom/icom obitelji
Za vrijeme blagdana ukrasi i ornamenti uljepšavaju naše domove, škole, ulice… Na ovoj međugeneracijskoj radionici djeca i njihovi stariji članovi obitelji izrađivat će viseće papirnate ukrase. Zadatak će biti rezati i spajati što veće papirnate oblike te stvoriti viseće ukrase za blagdansku atmosferu Dječje kuće.
Izvođač: muzejska pedagoginja Ivana Lučić
Način prijave: putem on-line obrasca: https://forms.gle/ok9qh14hji8J2AWm7