Münchenski krug, Grupa trojice, Zemlja iz fundusa MMSU i Moderne galerije Zagreb

22.9.–3.11.2011., MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba organizira izložbu na kojoj će se predstaviti radovi iz bogatog fundusa oba muzeja.

Na izložbi Münchenski krug, Grupa trojice, Zemlja  prikazani su reprezentativni radovi umjetnika koji imaju antologijsko značenje u nacionalnoj povijesti umjetnosti, koji svojom svevremenošću pobuđuju posebno zanimanje, uvijek i iznova pokazuju svoju aktualnost.

Četvorica hrvatskih slikara, Račić, Herman, Becić i Kraljević, u prvom desetljeću 20. stoljeća školuju se na prestižnoj Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu gdje usvajaju temeljna znanja o slikarskom metieru, prihvaćaju postavljene obrazovne kanone, ali istovremeno pokazuju i određeni otpor prema akademskom obrazovanju, udaljavaju se od srednjoeuropskoga kulturnog kruga, uzore traže u francuskoj umjetnosti i pokazuju zanimanje za stvaranje vlastitoga likovnog izraza. München je za hrvatske slikare bio i put prema Parizu, europskoj umjetničkoj prijestolnici, u kojem svi oni borave po nekoliko mjeseci gdje se nastavlja njihov umjetnički razvoj.
S Münchenskim krugom započinje tradicija hrvatske moderne umjetnosti. Poseban segment izložbe posvećen je Nasti Rojc, autorici koja se, kao žena, nije imala pravo školovati na Akademiji, a njezina je uloga u razvoju hrvatske moderne umjetnosti neprijeporna.
Hrvatska likovna scena tridesetih godina 20. stoljeća obilježena je djelovanjem Grupe trojice i Zemlje. Prvi se zalažu za kvalitetu i unapređenje nacionalnog likovnog života, bore se protiv osrednjosti i provincijalizma. Njihovo je slikarstvo realistično, visoke umjetničke kvalitete, naglašena kolorita po uzoru na suvremeno francusko slikarstvo.
Grupa Zemlja je udruženje politički lijevo orijentiranih umjetnika koji se bore protiv stranih utjecaja u umjetnosti i larpurlartizma. Želeći naći specifičan, nacionalni likovni izričaj, okrenuli su se baštini i folkloru i u tom nastojanju sadržaj je postao važniji od ljepote forme.

Münchenski krug na početku stoljeća, a poslije Zemljaši i Grupa trojice, s djelima iznimne likovne kvalitete, važna su okosnica hrvatske povijesti umjetnosti. Odlučujući se za predstavljanje njihova opusa, vodili smo se važnošću koju su imali u nacionalnoj likovnoj sceni: Račić, Herman, Becić i Kraljević u stvaranju modernoga slikarskog izraza, a Grupa trojice i Zemlja u težnji da stvore prepoznatljiv nacionalni izričaj.

Važan udio u izložbi ima Taktilna galerija Moderne galerije autorice Nataše Jovičić. Multisenzorna galerija predstavlja kapitalna djela hrvatske moderne umjetnosti putem dodira i zvuka. Namijenjena je prije svega slijepim i slabovidnim osobama, ali i svakome muzejskom posjetitelju kojemu nudi novu percepciju izabranih radova. Slušajući stručne analize i dodirujući taktilni dijagram, na nov i poticajan način doživljavamo remek-djela hrvatske likovne ostavštine 20. stoljeća. Taktilna galerija prva je ovakve vrste u Hrvatskoj, a predstavljena je u Modernoj galeriji u Zagrebu 2009. godine. Svaki dosadašnji postav uključivao je jednu sliku i dvije skulpture, a za potrebe izložbe u riječkome muzeju odabran je segment galerije koji obrađuje Račićevu sliku Majka i dijete.

Cijene ulaznica:

odrasli: 15 kn
učenici, studenti, umirovljenici: 10 kn
grupni posjeti (više od 5 osoba) – po osobi: 10 kn
besplatan ulaz: djeca do 12 godina, članovi strukovnih udruga

Prikazivanje dokumentarnih filmova iz arhive HRT, utorak, 4.10.2011. u 18 sati.

• Naši likovni stvaraoci: Josip Račić, 1986. Marijan Arhanić, Matko Peić, Vesna Klarić, obrazovni program
• Grupa trojice (Babić, Becić, Miše), Bogdan Žižić, Miroslav Mikuljan, dokumentarni program

Stručna vodstva kroz izložbu:
29. rujna u 19 sati
13. i 27. listopada u 19 sati
3. studenoga u 19 sati

Besplatna stručna vodstva za umirovljenike:
5. i 19. listopada u 12 sati
2. studenoga u 12 sati