Klas Grdić – OSD7

19.4.–12.5.2011., Mali Salon

Klas Grdić je umjetnik koji se u riječkoj kulturnoj javnosti pojavio sredinom osamdesetih godina kao jedan od plodonosnijih i osebujnijih mladih autora, a svaka je njegova izložba bila popraćena pozitivnim kritikama stručne javnosti.

U Grdićevom likovnom izričaju može se pratiti razvojni proces koji uključuje eksperimentiranje s materijalima i tehnikama, preispitivanje likovne tradicije i trendova, a jak subjektivizam i osobna nota ostaje prepoznatljiva u svim fazama njegovog rada.

Svoju je karijeru započeo serijom osobitih radova koji se mogu interpretirati i kao slike i kao objekti i kao reljefi. U kasnijoj fazi objekt ustupa mjesto slici na kojoj dominira ekspresivna gesta i jak kolorizam, s nadrealnim, a često i s grotesknim motivima.

Recentni umjetnikov rad pokazuje svojevrsno smirivanje. Radovi nastali posljednjih mjeseci nemaju istu ekspresivnost, intenzivne boje ustupaju mjesto smirenijim i tamnijim tonovima, međutim specifičan likovni jezik ostaje i dalje prisutan: akrili na platnu i fotografije postavljeni su u karakteristične okvire koji gube svoju primarnu ulogu okvira i postaju dio rada u čemu Grdić ostaje dosljedan svom stilu.
Uz akrile na platnu, akrile i fotografije postavljene u okvire-reljefe, na izložbi će se prikazati i serija objekata-piktoplastika.

Izložba je organizirana u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec, a nakon premijernog prikazivanja u Rijeci na jesen će se predstaviti i u Čakovcu, gradu uz koji je vezano višegodišnje autorovo stvaralaštvo gdje je, oslikavajući i uređujući interijere, iskustvo izražavanja  u slikarskom mediju pretočio u prostornu dimenziju.

Kustosica: Vilma Bartolić