Mirna Kutleša i Slava Raškaj – Tihi rad

20.10.–10.11.2016., Mali salon

Izložba Tihi rad predstavlja tridesetak radova Slave Raškaj (Ozalj, 1877. – Stenjevec, Zagreb,1906.) i Mirne Kutleša (Rijeka, 1980.). Nastala je kao novi izložbeni program koji okuplja radove iz fundusa određene razdobljem moderne umjetnosti te suvremene radove pozvane umjetnice.

Zastajući nad sličnim sadržajnim preokupacijama i srodnim poetikama izabranih umjetnica, izložba donosi nekonvencionalna ostvarenja hrvatskog akvarelnog slikarstva s kraja 19. stoljeća, paralelno suvremenim interpretacijama ovog medija.
Novi je ciklus MMSU-a zanimljiv jer osim što povezuje dvije umjetnice iz dva različita razdoblja, taj odnos ne koncipira kao odnos između mentora i njegovog sljedbenika, odnosno, profesora i učenika, nego kao odnos koji nam pokazuje kako povijest umjetnosti ne mora nužno biti jedinstvena i linearno ispričana priča koja se evolucijski razvija kroz sljedove umjetničkih pokreta i oblika izražavanja. Upravo nam primjer dviju umjetnica, koje se prve predstavljaju u novom ciklusu, znakovito i zenovski, nazvanom Tihi rad, pokazuje da između umjetničkih senzibiliteta ne postoje, i ne bi trebale postojati, granice. Ovaj ciklus svakako ne bi trebao poslužiti tome da, u kompetitivnom smislu, istakne ili podcrta, tehničku ili bilo kakvu drugu, superiornost jedne umjetnice naspram druge, već upravo suprotno, treba nam pokazati kako umjetnici otkrivaju jedni druge i najbolje se razumiju, bez obzira na vremenski period koji ih razdvaja i u kojem djeluju ili su djelovali.
(Nikica Klobučar & Ksenija Orelj)

Kustosica: Ksenija Orelj

Foto:
Slava RaškajCvijet / Krajolik s kućom, akvarel, papir, 1899., MMSU 435 – 9
Mirna KutlešaNit, kombinirana tehnika, 2016.

 

Podrška:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Primorsko-goranska županija
Vertex BS d.o.o.
IN TECH d.o.o.

Suradnici na opremi radova Slave Raškaj i postavu izložbe: Iva Gobić Vitolović, Damjan Šporčić, Luka Matić

Zen i estetika tišine, Nikica Klobučar

Tihi rad, Ksenija Orelj