Tomislav Brajnović, Puzajući Armagedon

4.11.–27.11.2016., MMSU

Izložba Puzajući Armagedon Tomislava Brajnovića (Zagreb, 1965.), donosi presjek radova nastalih od kraja devedesetih do danas, od kojih su mnogi rijetko viđeni i javno predstavljani. U kaleidoskopskom postavu okuplja dvadesetak radova, od instalacija, objekata, ready made serija do videa i audio kompozicija. Nastoji odraziti relativno kratku, previranjima zasićenu povijest novog milenija u kojoj se poput tempiranih bombi ponovno vraćaju totalitarni elementi prošlog stoljeća.

Od Odiseje (2004.) do Vojnika u zrelom žitu (2015.), radovi se osvrću na kobne posljedice mahnite produkcije i iskorištavanja materijalnih resursa. Katkad se javlja prizvuk transcendencije, pod pritiskom sadašnjosti izgledajući nedohvatljivo, dok se lomovi zbiljskog terena prenose u tjeskoban osjećaj vremenskog toka. Od tajaca do kovitlaca. Tim više potraga za preokretanjem toka vremena i dosezanjem idealnije budućnosti postaje neodgodivom, uz otvorenu dilemu o tome kako ju postići. Autor ističe, Jedina (ne)moguća revolucija je revolucija svijesti. Svijest čovjeka danas se ne razlikuje puno od one prije ili nakon francuske i oktobarske revolucije. Tu se stvari ne mijenjaju, napredak je samo u HD prijenosu revolucije koja ne prestaje… Ideja Zemlje kao uređenog Rajskog vrta i pitanje tko, kako i da li ga može postići predstavlja srž moje umjetničke osobnosti.

Teza o umjetnosti kao specifičnom vidu vjere u Tomislavovom slučaju postaje opipljivom. Priziva mogućnost da se autor doživi kao ustrajni idealist, ali i kao radikalni fatalist, uz otvoreno pitanje što izložba umjetnika-vjernika radi u profanom svijetu muzeja? Međutim ako vjeru pretpostavimo kao načelo održavanja životnih formi, premisa je izložbe jasna. Ona djeluje kao umjetnička subverzija današnjih politika razdvajanja, uslijed kojih međusobno sporazumijevanje neprekidno nailazi na zatvorena vrata.

Kratka biografija:
Tomislav Brajnović rođen je 1965. godine u Zagrebu. Prvu godinu Likovne akademije završio je u Den Haagu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Đure Sedera. Godine 2003. završio je poslijediplomski studij MA Fine Art na Central St Martins College of Art & Design u Londonu. Predaje Nove medije, Mapiranje grada i Rekontekstualizaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
Intenzivno radi i izlaže. Skupno je izlagao u Hrvatskoj, Italiji, SAD-u, Nizozemskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Srbiji, Irskoj, Njemačkoj i BiH. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Rovinju, Puli, Novigradu, Rijeci, Sarajevu, Skopju i Ljubljani. Dobitnik je više nagrada, stipendija i priznanja. Sudjelovao je u više rezidencijalnih projekata. Od 2007. godine vodi projekt-galeriju Studio Golo Brdo. Autor je projekta Večera s umjetnikom.
http://www.brajnovic.com, http://golo-brdo.brajnovic.com/, http://supper.brajnovic.com/

 

Kustosica: Ksenija Orelj
Izložba i prateći katalog početkom 2017. bit će predstavljeni u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, Pula.

Zahvale: Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad; Zavičajni muzej grada Rovinja
Podrška: Ministarstvo kulture RH; Istarska županija – Regione Istriana, Upravni odjel za kulturu – Assessorato alla cultura; Grad Rijeka; Grad Rovinj

Vodstva i radionice za osnovne i srednje škole, najave na: milica.dilas@mmsu.hr, 051 49 26 15

Foto: Tomislav BrajnovićDrveni anđeo, video, 2005.