WorkShope online: Marina Rajšić (alumni APURI)

28.3.–20.4.2020.

U svom umjetničkom prilogu ‘Korzo 24’ Marina Rajšić briše po element sa šest plakata iz kolekcije MMSU-a Rijeka. Na njima se i dalje može vidjeti originalna godina koja upućuje na povijesni značaj događaja i plakata.

Pročitajte više o ideji iza njenog čina!

Micanjem jednog elementa s plakata nakon što je on u potpunosti finaliziran, čini razliku. Nesklad, urušavanje elemenata zbog nestabilnosti kompozicije, gramatička neispravnost; nepotreban zarez, tekstualni blok koji nije poravnat, odjednom prazan prostor. Nešto nedostaje.

Element nije premješten u fazi izrade na neko drugo mjesto, kako bi se ‘kompozicija’ ipak uskladila. Element je u stvarnosti jednostavno uklonjen, izbrisan, 70 godina kasnije.

Brisanje elementa provedeno je na šest plakata iz kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Na njima se i dalje može vidjeti originalna godina koja upućuje na povijesni značaj događaja i plakata. Pažnju najprije privlači atraktivan vizual, a plakat veličinom tipografije odaje važnost imenu umjetnika koji izlaže. Mjesto održavanja izložbe napisano je malo manjom ili jednako velikom tipografijom.

Na adresi Korzo 24, Mali Salon od svog je otvaranja 1949. bio sastavni dio tadašnje Galerije likovne umjetnosti, kasnije Moderne galerije, zatim Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Specifičnost konkretnog galerijskog prostora bila je pozicija na glavnoj pješačkoj zoni grada Rijeke, a osim atraktivne lokacije, bio je jedan od najznačajnijih i najposjećenijih galerijskih prostora u gradu. U rujnu 2019. Mali Salon prestaje postojati uslijed otkaza o zakupu prostora, čiji je zakonski vlasnik Hrvatska Radiotelevizija. Kao razlog preuzimanja prostora HRT navodi prenamjenu prostora u TV studio za praćenje programa Europske prijestolnice kulture.

Grad Rijeka dobila je titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. Obzirom na veću vidljivost kulture u posljednjih par godina, ali i činjenicu da je Mali Salon (bila) jedina kulturna institucija na Korzu, ondje su planirane mnoge izložbe za vrijeme provedbe programa EPK.

Originalna ideja za ovaj rad bila je provođenje gerilske akcije plakatiranja u centru grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marina Rajšić

Marina Rajšić (1995., Rijeka) je umjetnica i grafička dizajnerica. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Izlaže samostalno i grupno, također sudjeluje na višebrojnim umjetničkim kolonijama i radionicama. U prosincu 2018. objavljuje  umjetničku knjigu ‘Umjetno(st) lijepo(g)’ popraćenu samostalnom izložbom. Nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za umjetnički rad. U svojim radovima bavi se temama odnosa jedinke i populacije, preispitujući sebe kao jedinku populacije 21. stoljeća. U tom kontekstu bavi se i suvremenim društvenim normama. Kreće se u smjeru konceptualne, novomedijske umjetnosti, a u posljednje vrijeme uključuje i elemente marketinga u svoje radove.