WorkShope online: Katarina Kožul (APURI)

28.3.–20.4.2020.

Razmišljajući o fenomenu konzumerizma i posjedovanja u suvremenom društvu, Katarina Kožul je kao referentnu točku svojega umjetničkog prijedloga za sudjelovanje na izložbi ‘S kolekcijom’ izabrala privatnu kolekciju  ručnika kao emotivnu vrijednost suprotstavljenu materijalizmu.

Umjetnički koncept Katarine Kožul pod nazivom ‘Bakina kolekcija’, koji je i fizički trebao biti dijelom izložbe, predstavljamo u online verziji.

Polazišna točka moga rada je osobna kolekcija jednog od članova moje obitelji, zbirka ručnika moje bake. Njezino kolekcioniranje započelo je 1995. godine, nakon tragičnog gubitka obiteljskog doma, kao produkt pronalaženja utjehe u materijalnim stvarima.

Ručnici su u ovom slučaju supstitucija za željenu sigurnost, a sakupljanje je potaknuto činjenicom da je upravo to jedna od rijetkih stvari koje su joj preostale nakon rata.

Za svoj rad u sklopu izložbe ‘S kolekcijom’ iskoristila bih dio ručnika iz same kolekcije kako bih ih povezala u zastor dimenzija 180×400 cm. Ovim kolažom ću intervenirati u arhitekturu, postavivši ga u prvoj prostoriji muzeja, između dva prozora. Različita boja, intenzitet i smjer svjetla tijekom dana mijenjat će izgled i teksturu zastora, te atmosferu prostora.

 

 

Katarina Kožul

Katarina Kožul (1998., Novi Sad) studentica je treće godine preddiplomskog studija kiparstva pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U radu se bavi društveno-socijalnim pitanjima, migracijama i  obilježjima identiteta ljudi s margine. Radi najčešće u polju skulpture, readymade-a i kolaža.