WorkShope online: Ivana Tkalčić (WHW Akademija)

28.3.–20.4.2020.

U svome radu Ivana Tkalčić se bavi transformacijom slike uz pomoć tehničkih medija. Pojedine modele naprednih tehnoloških principa primijenila je i na radovima iz MMSU zbirke.

Ovdje virtualno predstavljamo umjetnički koncept Ivane Tkalčić pod nazivom Savršeno periferno.

U 20. st. tehnički mediji radikalno transformiraju sliku. Počevši od fotografije, u kojoj su slike naizgled generirane same od sebe, mediji su „preobrazili cjelokupnu prirodu umjetnosti“. Fotografija, film, fonografija, radio, televizija, video, računala, internet, današnja umjetna inteligencija i strojno učenje redefinirali su odnos između umjetnika, rada i promatrača kao i naš pojam stvaralačkoga čina.

Tehnologije budućnosti mogu ponuditi potpuno nova iskustva za približavanje muzejima, iskustvo koje crpi inspiraciju iz muzejskih zbirki i akumulirane stvaralačke povijesti.

Muzeji danas su podatkovni centri, živi arhivi za istraživanje umjetnosti i stvaralačkih izraza i odnosa iz drugih vremena i lokacija. Oni su prostor za znanje, informacije, temelj za stvaranje i razmišljanje o našoj prošlosti i sadašnjosti, prevođenje tih trenutaka u budućnost kroz inovativan jezik i perspektivu.

Pritom, muzejska kolekcija bi trebala ponuditi transparentnost, otvorenost i demokraciju. Kolekcija može biti prostor za istraživanje, stvaranje, komunikaciju, obrazovanje i raspravu; uključivanje i povezivanje većeg broja ljudi u suradnji s institucijom.

Koristeći GAN modele (eng. Generative Adversarial Network) i digitalizirani dio MMSU kolekcije (oko 1.113 radova) kao bazu i materijal, stvorene su nove slike tretirajući svaki umjetnički rad iz zbirke kao jednako vrijedan unos.

Slike generirane iz MMSU baze podataka uz pomoć sustava strojnog učenja možete pogledati ovdje.

Ivana Tkalčić

Ivana Tkalčić (1987., Hrvatska), studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti (MA) u Zagrebu i u Münchenu. Diplomirala je ekonomiju i turizam na Ekonomskom fakultetu (mag oec.) u Zagrebu. Nakon diplome sudjelovala je na projektima u sklopu umjetničkih rezidencija u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Italiji, Nizozemskoj i Poljskoj. Realizirala je brojne samostalne i grupne  izložbe u Hrvatskoj i svijetu. 

Nagrade: Erste fragmenti 12, RCAA young European art award, Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za neovisan umjetnički rad.