Jadranka Kosorčić – Blind Date, Rijeka 2013/14

7.3.–5.3.2014., MMSU,

Izložbu Ekstravagantne godine koja se u MMSU otvara 11. ožujka 2014. najavljuje projekt  Jadranke KosorčićBlind date Rijeka 2013/14, kojim umjetnica nastavlja sa svojom serijom portreta kojeg  je prethodno realizirala u Splitu, Londonu, Berlinu, Münchenu, Malmu i New Yorku.

Blind date u dosadašnjim verzijama realiziran je kroz susrete s ljudima različitih osobnosti koji u kontakt s umjetnicom dolaze putem novinskih oglasa ili direktnim obraćanjem umjetnice nepoznatim osobama s pitanjem da li su voljni pozirati za portret u dvosatnoj ili trosatnoj seansi. Kosorčić odabire ljude s kojima osjeća da može uspostaviti komunikaciju ili one s kojima se može na neki način identificirati. Ovim postupkom umjetnica konstruira svoj identitet kroz niz osobnosti koje susreće i s kojima komunicira. Od 2011. i New Yorka počinje bilježiti i audio zapise razgovora s osobama koje portretira te oni postaju integralni dio rada.
U Riječkom izdanju svog projekta umjetnica mijenja strategiju te uz pomoć  MMSU dolazi u kontakt s ljudima starije dobi koji kroz svoje osobne ispovijesti crtaju svojevrstan portret grada i njegovog identiteta.

Jadranka Kosorčić je rođena u Splitu, 1972. godine. Od ranog djetinjstva živi u Münchenu. Studirala je na umjetničkoj akademiji u Nürnbergu, 1993.-1994. i Münchenu, 1994.-2001. te završila poslijediplomski studij na Chelsea College of Art and Design u Londonu.

www.jadrankakosorcic.com

Zahvaljujemo se na suradnji, sudjelovanju i pomoći Domu za starije i nemoćne osobe “VOLOSKO”, Matici umirovljenika grada Rijeke i svim građankama i građanima Rijeke koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, a posebno onima koji su izdvojili svoje vrijeme za poziranje umjetnici i koji su svojim pričama pomogli da sačuvamo dio memorije grada.

Izložba je prethodno realizirana u Splitu, Londonu, Berlinu, Münchenu, Malmu i New Yorku.