Izložba natječajnih radova za uređenje područja delte i luke Baroš

7.3.–13.3.2014., Mali Salon

U Malom salonu otvorena je izložba natječajnih radova za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i luke Baroš.

Izložba pokazuje koliko je složen bio ovaj natječaj, s obzirom na to da će, bez obzira koje će od tri jednakovrijedna rješenja budući koncesionar odabrati, njegova realizacija će trajno promijeniti izgled Rijeke.

Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i luke Baroš raspisali su 2013.g. Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka s ciljem transformacije lučkih područja Delte i luke Baroš u novo, urbano središte grada. Na natječaj koje je provelo Društvo arhitekata Rijeka pristiglo je 56 radova, od čega 24 strana. Ocjenjivački sud dodijelio je tri jednakovrijedne prve nagrade u iznosu 200,000,00 kuna i jedno posebno priznanje.

Povjerenstvo za odabir dodijelio je tri jednakovrijedne nagrade koje su dobili:  Studio 3LHD d.o.o., iz Zagreba, Porticus d.o.o. za projektiranje, Split, njiric+arhitekti d.o.o. i Prof. Hrvoje Njirić, Zagreb.

Posebno priznanje dobio je rad autora: Matteo Ghidoni, arhitekt, Venezia, Italija, Caterina Gerolimetto, krajobrazna arhitektica, Verona, Italija, Eduard Katačić, arhitekt, Split, Hrvatska, Ivana Katurić, povjesničar umjetnosti – urban management, Dugi Rat, Hrvatska.