Ekstravagantna tijela – ekstravagantne godine

11.3.–5.4.2014., MMSU

Svi žele dug život, ali nitko ne bi htio biti star!“, poznata je misao Jonathana Swifta. Iako predstavlja sasvim prirodan slijed života, starost često doživljavamo kroz averziju ili čak kao uvredu – gotovo kao da smo njome postavili dijagnozu ili ukazali na neku vrstu poremećaja.

Zbog fizičkih i psihičkih promjena koje sa sobom donosi te same činjenice da vodi ka smrti, starost i njeni znakovi izazivaju zazor usporediv s onim koji izaziva tijelo ili um smješteno van društvenih normi. Upravo se tim procijepom unutar norme, kroz suvremenu umjetnost, bavi festival i izložba Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine.

Ekstravagantna tijela međunarodni je umjetnički festival koji se od 2007. održava svake tri godine, a tematizira načine na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, neovisno radi li se o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu.  Postojanje drugog kao onog koji se ne uklapa u društveno ukorijenjene ideologije normalnog često rezultira socio-kulturnom i ekonomskom izolacijom, sankcioniranjem, strahom i mržnjom. Polazeći uvijek iz devijantne pozicije ekstravagantnog drugog, festival se u prvom izdanju bavio tjelesnim invaliditetom, u drugom mentalnim zdravljem, dok je tema posljednjeg izdanja festivala starost: individualna iskustva, društvene implikacije i kulturna uvjetovanost onoga što zovemo trećom dobi.

Pitanje starosti festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine prepoznaje kao ono koje čini vidljivim pretpostavke na kojima se temelji suvremeno društvo i kao mjesto s kojeg se otvara mogućnost njegove kritike. Opsjednutosti usponom na društvenoj ljestvici, frenetičnom gomilanju profita i hijerarhiji konstantnog ekonomskog natjecanja starost suprotstavlja minimalnu proizvodnju i konzumaciju, ne(re)produktivnost, ali i mogućnost analize i refleksije. Mladom, energičnom, neprestano uljepšavanom i pomlađivanom tijelu starost oponira tijelom koje se sve više udaljava od ideala zdravlja i ljepote, a koje ipak i dalje može biti izvor užitka i zadovoljstva. Time su navedena tek neka od polazišta festivala koji putem izložbe, performansa, radionica, simpozija i teorijske publikacije predstavlja autore koji problemski pristupaju starosti i dugovječnosti. Razgranatost podtema obuhvaća intrigantne poglede na pitanja starosti i starenja iz čitavog niza različitih perspektiva: od zdravlja, sjećanja, demencije, socijalno-ekonomskog statusa, ljepote, samoće, dokolice, dosade, ljubavi, seksualnost i smrti, sve do progresivnih znanstvenih inovacija u produženju životnog vijeka, prostetičkih naprava, regenerativne medicine i pitanja besmrtnosti.

Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine predstavljaju uzbudljivu, inspirativnu, senzualnu starost čijim tabuima suvremena umjetnost mijenja negativan predznak te ih time izmješta iz područja stereotipa, marginalizacije i diskriminacije, otkrivajući istovremeno puno više od pukih načina na koje seniori mogu poboljšati kvalitetu vlastitog života. Ekstravagantne godine predstavljaju starost kroz nekonvencionalne, drugačije i poticajne perspektive spram tijela i uma u stalnoj transformaciji – ekstatičnu i oslobođenu starost u punini svih svojih mogućnosti i potencijala.

Nakon Zagreba i Beograda izložba Ekstravagantna tijela – Ekstavagantne godine otvara se i u MMSU.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka tijekom trajanja izložbe postati će mjesto intergeneracijskog susreta kroz niz zanimljivih aktivnosti, performansa, projekcija i izložbu na kojoj će biti predstavljeni video i audio radovi, instalacije, skulpture i fotografije poznatih suvremenih umjetnika (Sanja Iveković, Tomislav Gotovac, Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Siniša Labrović, Škart, Suzanne Lacy, Pilvi Takala, Mirjana Miljković i Neven Sviben, Marko Jeftić, Maja Bekan, Lada Cerar, Hrvoslava Brkušić, Andrea Palašti, Ana Opalić i Neda Šimić Božinović). Dnevni boravak i radionice smještene unutar izložbenog prostora na dnevnom će redu imati aktivnositi edukativnog, praktičnog ali i zabavnog karaktera. Članovi iz klubova Belveder, Potok, Podvežica, Zamet i Centar kao kustosi će postaviti izložbu radova iz zbirke MMSU na temu emancipacije žena.

 

O svim programima i događanjima za vrijeme trajanja izložbe informirati ćemo vas na internet stranicama MMSU, u medijima i na internet stranici penzici.rijeka.hr.
Zahvaljujemo se na suradnji, sudjelovanju i pomoći Klubu umirovljenika i starijih osoba Zamet, Domu za starije i nemoćne osobe “VOLOSKO”, Matici umirovljenika grada Rijeke i internetskoj stranici penzici.rijeka.hr.

Koncept i realizacija projekta: Kontejner – biro suvremene umjetničke prakse (Zagreb)

Kustosice/i: Kontejner: Ivana Bago, Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić; Kiosk: Milica Pekić; MMSU Rijeka:  Slaven Tolj; Live Art Development Agency: Lois Keidan; Kustosica GKD: Jasmina Bavoljak
Partneri: Kiosk (Beograd), Live Art Development Agency (London), Galerija Klovićevi dvori (Zagreb), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka), Galerija12 HUB (Beograd), Zaklada Zajednički put (Zagreb), Bezanijska kosa umirovljenički dom (Beograd) i Atelier Frankfurt (Frankfurt)

Na otvorenju će nastupiti plesna grupa “Zametske rožice” i glazbeni bend Kluba Zamet.