Goran Petercol: Ne brini o poetici, ona će doći sama

22.11.2019.–5.1.2020., MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći, priređuje prvu sveobuhvatnu retrospektivu istaknutog vizualnog umjetnika Gorana Petercola.

Naslovljena “Ne brini o poetici, ona će doći sama”, izložba će u MMSU-u od 22. studenog 2019. do 5. siječnja 2020. povezati Petercolove slikarske radove, akcije u prostoru, svjetlosne instalacije, crteže te fotografije. Pritom će otvoriti nova gledišta i na Petercolovu umjetnost ali i na sam čin proizvodnje umjetnosti koji autor vješto demistificira.

Goran Petercol od 1975. izlaže radove fokusirane na procesualnost, dosege, konvencije i subverzije konceptualnih struktura. Sa svjetlosnim instalacijama, po kojima je možda i najpoznatiji, započeo je 1985. Djeluje s materijalnim i nematerijalnim oblicima, prostorom i međuprostorom predmeta te spontanim i kontroliranim umjetničkim procesima koji se prvenstveno bave problemom samog stvaranja.

Svoj je ponekad namjerno suh i oskudan a ponekad zavodljiv vizualni jezik Petercol izgradio na dekonstrukciji slikarstva. Tako je jedna od njegovih tipičnih izjava: “boja je neka vrsta materije na podlozi (kao i svjetlo)”. Kao jedan od protagonista neoavangardne zagrebačke scene sedamdesetih, iz navedenog miljea u kojem su mnogi djelovali obrušavajući se na stare principe u umjetnosti, Petercol se izdvajao ponajviše činjenicom da se s konvencijom nije obračunavao deklarativno i a priori ju odbacivao, već ju je poništavao u samom procesu rada.

Kako navodi kustosica izložbe Sabina Salamon, “Dok pokušava slijediti konvenciju, put ga odvodi od očekivanog rezultata k nepredviđenim varijetetima. Uzmemo li najklasičniji primjer stvaranja po gledanju motiva, Petercol itekako gleda, ali ne gleda konvencionalno, već vidi ono što se po konvenciji gledanja ne zamjećuje: rub formata papira umjesto njegove središnje površine, međuprostor između stupa izlagačkog prostora i umjetničkog rada, sjene umjesto predmeta.”

Kustos Vladimir Vidmar kaže da je temeljna krivulja Petercolovih radova uzeti neki isječak realnosti i pod određenim uvjetima prenijeti ga u umjetnost. “Umjetnost pritom znači i metodološki zaplet, počevši s kriterijima odabira i metodom daljnje obrade. Bilo da je riječ o Sjenama, Stilizacijama, Nizovima ili bilo kojoj od brojnih Petercolovih serija, struktura njegove intervencije je dvojna: najprije slijedi jedan sustav da bi ga u određenom trenutku, naizgled proizvoljnom gestom, zanijekao ili zamijenio drugim.”

Tijekom izložbe, 5. prosinca u 19 sati bit će predstavljena Petercolova monografija koja nastoji pojasniti interesna područja umjetnika od sredine sedamdesetih do danas. Tekstove monografije potpisuju Chris Sharp, Miško Šuvaković, Sabina Salamon, Vladimir Vidmar,  uz razgovor s umjetnikom kojeg je vodila Sabine Schaschl. Osim predstavljanja monografije, organizirano je i nekoliko radionica za različite dobne skupine, te vodstva za građanstvo, 28.11. te 12. i 19.12. u 19 sati.

Goran Petercol rođen je u Puli 1949. Svojoj biografiji pribraja školovanje u Pomorskoj školi Bakar, plovidbu brodovima trgovačke mornarice, i diplomu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1975.) te dvogodišnji diplomski studij u Majstorskoj radionici Hrvatske akademije, Zagreb (1978.). Kao likovni urednik radio je za enciklopedije i leksikone Leksikografskog zavoda u Zagrebu a od 2007. do 2014. predavao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci.

 

Projektni partner

Izložba je dio projekta

Otvorenje: 22.11. u 19 sati