Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra, završna izložba rezultata projekta

14.10.–15.11.2019., MMSU

U ponedjeljak 14. listopada u 19 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka bit će otvorena završna izložba projekta „Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra“ koji od kolovoza prošle godine oko umjetnosti okuplja osobe starije od 54 godine.

Naziv projekta, koji MMSU provodi u partnerstvu s Kreativnim kolektivom Kombinat i Centrom tehničke kulture Rijeka uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, referira se na termin koji je u povijesti označavao organizirano slobodno vrijeme radnika/ca. Naime, u zlatnom dobu industrijske proizvodnje pažnja se posvećivala i kulturnom „obrazovanju“ radnika pa su u sklopu radnih kolektiva organizirane čitaonice, filmske sekcije, izložbe i predstave, izdavale su se tvorničke novine… To zajedničko organizirano slobodno vrijeme popularno je zvano dopolavoro.

Iz želje da se bivšim radnicima/cama riječkih tvornica i brodogradilišta – osobama koje su danas starije od 54 godine – ponudi kulturni i edukativno-socijalni sadržaj po uzoru na opisane programe, osmišljen je projekt čija je završna izložba od 14. listopada do 15. studenog postavljena u riječkom MMSU-u. Izložba je rezultat 9-mjesečnog rada tijekom kojeg se 102 polaznika više od stotinu puta susrelo, obišlo ukupno 14 izložbi diljem zemlje, sudjelovalo na kontinuiranim radionicama performansa, slikarstva, fotografije, kulturne kritike i vodstva po izložbama te se upoznavalo s principima volontiranja. U tome su im pomogli Bojan Hercigonja, voditelj radionica slikarstva, Nika Rukavina, voditeljica radionice performansa, Matea Burmas, Sanjin Smajlović i Boris Ružić – voditelji radionice kulturne kritike, Lucija Švob koja ih je vodila po izložbama, Sanjin Smajlović također je vodio radionicu digitalne fotografije, Petra Mrša poučila ih je umjetničkoj fotografiji a Anita Ladišić upoznala s principima volontiranja.

Završna izložba projekta podijeljena je u tri cjeline: jučer, danas i sutra. U dijelu pod nazivom Jučer moći će se pogledati intervjui s bivšim radnicima tvornice „Rikard Benčić“, pročitati se pjesme posvećene tvornici koje je napisala njena nekadašnja zaposlenica Marija Šenk te vidjeti slikarski radovi Alberta Mihicha od kojih su tri rada nastala u sklopu likovne sekcije bivše tvornice.

Dio Danas predstavlja radove nastale na sedam radionica (performans, slikarstvo, digitalna fotografija, umjetnička fotografija, kulturna kritika, vodiči po izložbama i EPK ambasadori). Bit će izloženo 100-tinjak radova svih polaznika radionica.

Dio Sutra odnosi se na otvoreni poziv svim osobama starijim od 54 godine da na oglasnoj ploči u prostoru Muzeja ostave svoj osvrt na ovakvu vrstu programa kao i želje i ideje za slične programe.

Osim izložbe, rezultat je projekta i projektna publikacija Bilješke o slobodnom vremenu koja će biti predstavljena na otvorenju izložbe.

 

Partneri: Kreativni kolektiv Kombinat; Centar tehničke kulture Rijeka

Projekt je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Otvorenje izložbe: 14.10. u 19 sati