CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation

17.3.–26.3.2014., Mali Salon

Izložba je organizirana u okviru Impulse festivala.

Ova izložba po prvi put na jednom mjestu sakuplja kompletan vizualni opus kultne alternativne muzičke izdavačke kuće iz Montreala – Constellation Records (http://cstrecords.com/).

Na inicijativu autora i kustosa projekta Relje Bobića, a u produkciji beogradskog kolektiva Dis-patch, inicijativa za ovo pomalo neočekivano partnerstvo predstavljena je kanadskom izdavaču još pred nekoliko godina.

Izdavačka kuća je osnovana 1997. godine, sa namjerom da se osigura prostor za nastupe lokalnih bendova koji nisu imali potrebnu podršku u svojoj zajednici. Ipak, ovaj plan nije bio održiv i umjesto stalnog prostora, ljudi iza CST kolektiva počinju da organiziraju seriju koncerata pod nazivom Musique Fragile, uglavom organizujući koncerte u svojim kućama, za 100 osoba, i kasnije počinju da objavljuju snimke koji su tom prilikom nastajali.

Za Constellation su izdavali ili izdaju Tindersticks, God Speed you Black Emperor, Vic Chessnut, Black Ox Orchestar, Elfin Saddle, Eric Chenaux, Elizabeth Anka Vajagic, Glissandro 70, Hangedup, Sofa, Sackville, Siskiyou, Dead Science, Hrsta, Clues i mnogi drugi.

Izložba je od samog starta koncipirana kao putujuća, osim Beograda, izložba je gostovala u Ljubljani, Bernu, Parizu,Leipzigu, Beču, a 2015. izložba putuje u Montreal uz direktno učešće Constellation autora.

 

Organizacija: Distune promotion i Studentski kulturni centar