Marko Marković – Izvrnute piramide

17.7.–4.8.2015., MMSU

Izložba predstavlja presjek radova u posljednjih pet godina, dokumentaciju performansa, akcija u javnom prostoru, video radove, crteže, skulpture te dokumente koji se biografski vezuju uz preseljenje u New York (2011.), kao i  Markovićevo kretanje kroz različite geopolitičke pozicije i sustave.

Zbir prikazuje sveprisutnost odnosa moći – inferiornosti i superiornosti – te istodobno upućuje na modalitete otpora. Kontrastni materijal kao uporište Izvrnutih piramida iskazan je iz prvog lica, s osloncem u tijelu i neverbalnoj ekspresiji. Uz akcionu – javnu formu te onu osobniju i egzistencijalnu, pratimo i zaokrete u procesu umjetnikova rada, od praskava izraza ljutnje do njezina smirivanja i pretvaranja u tihu pobunu. Tako se oslanjanje na radikalni body art u novijim radovima proteže u širi raspon svakodnevne subverzivne prakse, smještajući se s one strane trpećeg spektra i referiranja na vlastito tijelo. Svejedno je zadržana anti-spektakularna dokumentarna forma koja o društvenim marginama i prizemnim okolnostima njihova nastajanja govori ogoljelim, minimalno obrađenim iskazom.

Izvrnute piramide nastaju kao alarm nad otupjelom političkom korektnosti i deklarativnim programima participacije i demokratičnosti. Kao pokušaj izvrtanja piramidalne društvene strukture, od Wall Street politika do tretmana ilegalnih radnika, ukazujući i na prateće tehnike prostorne selekcije i nadzora. Pozivajući na ponovno promišljanje današnjih vrijednosnih težišta, otvaraju dosje posrtanja i snalaženja jednog od sustavu neprilagođenih, po principu neposluha naspram prevladavajuće pokretljivosti tijela u ritmu korporativnog kapitala.

 

Kustosi: Ksenija Orelj i Slaven Tolj

Izložba je organizirana u suradnji s Art radionicom Lazareti

Foto: Janje, video / stil, 2012.

 

Podrška: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Otvorenje: petak, 17. 7. u 21 sat

Performans: petak, 17. 7. u 23:59, MMSU

Kustosi: Ksenija Orelj i Slaven Tolj