90e: Ožiljci

27.7.–3.10.2021., MMSU Rijeka

Vlasta Delimar, Nepravednosti, 1992.

Izložba 90e: Ožiljci nastaje iz potrebe za podsjećanjem i boljim razumijevanjem umjetnosti ranog razdoblja tranzicije europskih država postsocijalističkog naslijeđa. U Hrvatskoj su devedesete ostale slabo dokumentirane i još slabije istražene, a izbjegavajući vlastiti odraz u ogledalu, rijetko im se vraćamo, izbjegavajući se suočiti s vlastitim ožiljcima.

U petnaestak godina koliko je prošlo između pada berlinskog zida i integracije prvih postsocijalističkih država u maastrichtsku Europsku uniju koja je i sama nastala u tom razdoblju, intenzivne globalne geopolitičke, društvene, ekonomske, kulturne, tehnološke i informacijske promjene narušile su dotadašnje ravnoteže i stvorile nove odnose unutar i između prethodno postojećih i novonastalih država. Istodobne adhezijske i kohezijske sile među molekulama rastakanja starih i građenja novih pozicija moći ostavile su ožiljke na generacijama koje su se našle na putu ovih burnih procesa. Dinamika promjena bila je u pojedinim sredinama različita, a njihov intenzitet je varirao je od baršunastih do ratnih turbulencija, od optimizma do katastrofa. Teme koje su umjetnici prepoznavali kao simbole vremena bile su međusobno slične, a iako su likovne scene pojedinih sredina stasale u raznolikim okolnostima i različitim kulturnim sustavima, s vremenom se s novim mogućnostima razmjene informacija razvijao i nov, međusobno isprepleten dijalog.

Radovi na izložbi 90e: Ožiljci govore o ikonama tranzicije, sili novih moći, korupciji i kriminalu, ratovima i strahovima, položaju i ulozi žena u društvu, novim brzorastućim nacionalizmima, prisilnim migracijama i novostvorenoj mobilnosti, privatizaciji javnog prostora i društvenog kapitala, novonastalim kulturnim sustavima i promjenama položaja umjetnika, siromaštvu, nestanku socijalne sigurnosti, i još koječemu što je obilježilo devedesete i ostavilo ožiljke na društvenom i osobnom tkivu pojedinca. Bilo da govore kritički, cinički ili humorno, bilo da koriste konvencionalne ili nove medije, i bilo da nastupaju izravno ili neizravno, diskretno ili glasno, predstavljeni radovi pričaju o vremenu i kako smo ga kao društvo doživjeli i preživjeli, te o neizbrisivim tragovima koje je to vrijeme ostavilo.

Umjetnici u svojim radovima, iako u udaljenim sredinama od Balkana do Baltika ili od Srednje Europe od centralne Azije, prepoznali su simptome koji su iz naših raznolikih društava novih država petrificirani u ožiljke što ih kao sudionici, protagonisti ili nasljednici tog desetljeća prenosimo u novo doba, a sada i u novo normalno. Društvo se novonastalom situacijom možda ponovno osjeća ugroženim, ali ne i umjetnost, jer umjetnost uvijek teži da bude tu gdje je život (Slaven Tolj).

 

Umjetnici: Alban Hajdinaj, Gentian Shkurti (AL); Luchezar Boyadiev, Kiril Prashkov, (BG); Maja Bajević, Nebojša Šerić Šoba (BiH); Jiří Černický, Lukáš Jasanský and Martin Polák (CZ); Kai Kaljo (EST); Boris Cvjetanović, Vlasta Delimar, Ivan Faktor, Antun Maračić, Slaven Tolj (HR); Emese Benczúr, Gyula Várnai (HU); Yerbossyn Meldibekov (Kazahstan); Albert Heta (Kosovo); Catalina Bucos (MLD); Dan Perjovschi (RO); LED Art, ŠKART (RS); Oleg Kulik, Vadim Zakharov (RU); Tadej Pogačar, RIGUSRS / Alenka Pirman, Vuk Ćosić, Irena Woelle (SI); Ilona Németh (SK); Igor Toševski (SMK); Alexandr Roitburd, Arsen Savadov (UA)

Kustosica: Janka Vukmir, Institut za suvremenu umjetnost Zagreb

Ko-kustosi i suradnici: Slaven Tolj, Michal Koleček, Darka Radosavljević, Janos Szoboszlai, Valeria Ibraeva, Barbara Borčić, Elsa Demo, Anders Härm, Jana Oravcova, Valentina Koça, Konstantin Akinsha, Ivana Vaseva, Stefan Rusu, Alisa Lozhkina, Qendra Zeta, Tirana; Remont, Beograd, Zenko Foundation, UA

Postav izložbe: Tomislav Pavelić, Janka Vukmir

Posuditelji: Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art; Institute of Contemporary Art – Dunaújvàros; Kontakt. The Art Collection of Erste Group and ERSTE Foundation; Muzej likovnih umjetnosti Osijek; Umjetnička galerija Dubrovnik, Dezi Cetina, Darka Radosavljević i umjetnici

Suradnice na izložbi, MMSU: Kora Girin, Ivana Meštrov, Ksenija Orelj

 

Molimo posjetitelje da se pridržavaju zdravstvenih i sigurnosnih mjera u skladu s propisima zaštite od Covid-19:

okupljanja.hr

 

 

Otvorenje: 27. 7. u 20 sati

Vlasta Delimar, Nepravednosti, 1992.