THE OTOLITH GROUP – INNER TIME OF TELEVISION / UNUTARNJE VRIJEME TELEVIZIJE u suradnji s Chrisom Markerom

2.6.–18.6.2021., MMSU, Jaslice (1.kat)

Riječku epizodu programa Filmskih mutacija nastavljaju Serije za invizibilno kino i donose simpozijsku izložbu – višekanalnu instalaciju Otolith grupe Inner time of television / Unutarnje vrijeme televizije. Radi se o televizijskoj instalaciji Grupe Otolith realiziranoj u suradnji s zapaženim avangardnim eksperimentatorom, filmašem Chrisom Markerom, a strukturira se kao remedijacija Markerovih televizijskih, simpozijskih eseja Naslijeđe sove. L’Héritage de la chouette, odnosno Naslijeđe sove serijal je od trinaest epizoda o potencijalima i naslijeđu stare Grčke, do sada prikazivan samo na malom broju internacionalnih filmskih festivala. Markerovo suzdržano naglašavanje i rekapituliranje grčkih pojmova poput Simpozija, Olimpijade, Demokracije, Nostalgije, Povijesti, Matematike, Logomahije, Muzike, Kozmogonije, Mitologije, Mizoginije, Tragedije i Filozofije, u prvi plan postavlja ozbiljno zaigranu pedagogiju čije se veličina, opseg, aspiracija i ambicija na visokoj rezoluciji digitalnih televizora odavno ne vide.

Jacques Rancière u Metamorfozama sove piše: “Naslijeđe sove pojavilo se na Arteovom ekranu u lipnju 1989. Taj moment nije slučajan. Prošlo je od tada već četiri godine da se pojavila Shoah. Godard uopravo počinje svoje Histoire(s) du cinéma. Vrijeme je to povratka na povijest stoljeća, na njegove užase i njegovu genealogiju, onu koja seže blizu ili daleko, premda još nitko nema predosjećaj što će se dogoditi najesen: pad berlinskog zida a uskoro i sovjetskog carstva.”

 

U tom smislu, Unutarnje vrijeme televizije možemo promatrati kao na ekshumaciju, rekonfiguraciju, izmještanje, poziv i susret.  Ovaj televizijski esej podsjeća, reaktualizira i ponovo uokviruje naslijeđe navedenih pojmova i procese njihova pamćenja, zaborava i ponovnog učenja. Rekonstruirati serijski format Naslijeđa sove u galerijskom prostoru znači iskopati stariji oblik televizualnog javnog prostora. Nešto što je prije bilo rutinsko i udomaćeno vraća se kao artificijelni susret koji čini vidljivim tehničke uvijete izumrlog oblika masovne gledanosti. Susresti se s Unutarnjim vremenom televizije znači samosvjesno nastaniti rekonstruirani modus pažnje. Suočen s prostornom konfiguracijom trinaest televizijskih ekrana, gledatelj se nalazi licem u lice sa spomenikom mrtvoj televiziji.

Grupa Otolith međunarodno je značajna i nagrađivana umjetničko-kustoska platforma za suradničke, transnacionalne vizualne, zvučne, performativne i diskurzivne politike i prakse koje se temelje na konceptima arhiviranja, životnog okoliša i posthumane budućnosti. Otolith su osnovali filmski i vizualni umjetnici, teoretičari i kustosi Anjalika Sagar i Kodwo Eshun u Londonu 2002. godine. Njihove umjetničke prakse redefiniraju iskustva filmskog i interdisciplinarnog esejizma, istražujući i reaktivirajući medijske arhive, pripovijesti budućnosti, traume post/kolonijalizma. Otolith grupa producira istraživačke projekte, tekstove, instalacije i filmove, fokusirajući se na široki raspon tema od nasilja globalnog kapitalizma, ikonografije i medija, utopijskih projekata modernizma, nasljeđa nesvrstanih i trikontinentale, teorije antropocena i povezanosti snaga suvremenog globalnog kapitala i klimatskih kriza. Koriste pristup znanstvenog i humanističkog istraživanjima u svojim dokumentarističkim metodama. Njihova je osnova formula: film esej kao forma koja nastoji promatrati uvjete, događaje i povijesti u najproširenijim oblicima.

Kustosica: Tanja Vrvilo (Filmske Mutacije)

U suradnji s Brankom Benčić i Sabinom Salamon (MMSU)

Suorganizacija: Umjetnička organizacija Film-protufilm

Partneri: Klub Booksa (Zagreb)

Podrška projektu: MSU Zagreb, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Projekt se pripremao u okviru projekta DOBA MOĆI – Rijeka EPK 2020.

Program je realiziran sredstvima Grada Rijeke, Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture RH.

Zahvaljujemo na podršci autorima projekta Kodwu Eshunu i Anjaliki Sagar te koordinatorici izložbi The Otolith Group Hannah Liley.

U srijedu 2. lipnja u 18 sati  – vodstvo kroz izložbu s Tanjom Vrvilo