Zoran Pavelić: Pobuđivački mehanizmi

27.10.–4.12.2023.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvara samostalnu izložbu Zorana Pavelića pod naslovom Pobuđivački mehanizmi u petak 27. listopada u 19 sati kada će se u dvorištu Muzeja održati performans.

Predstavljajući Zorana Pavelića u riječkom MMSU htjeli bismo doprinijeti evaluaciji njegovog rada i pokušati odgovoriti čime je na hrvatskoj likovnoj sceni zauzeo posebno mjesto. Pavelić djeluje još od sredine osamdesetih godina 20. stoljeća, na polju raznolike produkcije kojem su sidrište multimedijalnost i nespektakularni oblici rada, nevidljive i svakidašnje forme ponašanja i gesti koje često nemaju za cilj estetski užitak, već skretanje pažnje na potrebu za akcijom. Izložba će u nekoliko segmenata pokazati više desetina radova koji će se međusobno ispreplitati te će nelinearnim čitanjem koje radovi sami potiču zaobići logiku kronologije. Istaknuti će radove koji predstavljaju njegove stvaralačke principe i uzbudljive ideje.

Pavelićevo nasljeđe je po mnogočemu upisano u načela stvaranja fluksusa i neodade. Razvio je nekolicinu prepoznatljivih umjetničkih postupaka koji se mogu podvesti pod ključne pojmove kao što su autorstvo i potpis, kolektiv i bezimeni autor, visoka i pop-kultura, umjetničko-neumjetničko, spona život-umjetnost, duh-materija, njegujući pritom principe procesualnosti, nepredmetnosti, nedovršenosti, efemernosti i uvažavanje slučaja.

Sabina Salamon_kustoski tekst

Zoran Pavelić – biografija
Rođen je u Osijeku 1961. godine. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. Osnivač i član neformalne umjetničke grupe Močvara 1988 – 1991 iz Baranje. Član savjeta galerije Proširenih Medija od 2000. do 2007. Voditelj i član Umjetničke organizacije PLEH od 2007. U izdanju PLEH-a 2012. godine izašla mu je knjiga Zoran Pavelić – Politički govor je suprematizam s tekstom Ružice Šimunović, povjesničarke umjetnosti, likovne kritičarke i urednice emisije o vizualnim umjetnostima Kretanje točke (Prvi program Hrvatskog radija).

Umjetnička praksa Zorana Pavelića najčešće istražuje zone utjecaja i korelacija različitih kulturnih, medijskih, geopolitičkih i drugih čimbenika na položaj umjetnika i umjetnosti u društveno političkom kontekstu. Njegova umjetnička pozicija razvija se kroz aktivni stav prema kulturnoj i političkoj stvarnosti tranzicijske Hrvatske, a posebno u nastojanju da unutar zadanih okvira redefinira odnos umjetničkog nasljeđa proto-konceptualne umjetnosti šezdesetih godina i njemu suvremene umjetničke prakse. Kroz bogat opus koji obuhvaća raznovrsne discipline, akcije, performanse, slikarstvo, fotografiju, umjetničke instalacije, videa, ili strategije aproprijacije i reinterpretacije povijesnih predložaka, umjetnik uspostavlja složenu komunikaciju s umjetničkim i kulturnim slojevima nasljeđa, odmjeravajući socijalnu i političku težinu (ili lakoću) umjetnika, umjetnosti i umjetničkih institucija u zadanom vremenu i prostoru. Bitno je da se čuje Glas Umjetnika njegova je često korištena maksima i umjetnički statement sažet u jednoj rečenici.

Paralelni program

Vodstva: 9. 11. , 23. 11., 30. 11. u 18 sati

Predstavljanje projekta Der Zug nach Kassel-Kurator / Privatkollektion, dr.sc. Ivana Mance Cipek, 9. 11. u 19 sati.  biografija Ivana Mance Cipek
Ivana Mance_Der Zug nach Kassel tekst
*Predavanje se odvija u sklopu programa Nulti sat.

 

Kustosica: Sabina Salamon

Edukacija: Ivana Golob Mihić

Tehnički postav: Vanja Pužar, Anton Samaržija, Miroslav Šarić

Grafičko oblikovanje/vizualni identitet: Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić

Odnosi s javnošću: Kora Girin

Zahvala: volonterke i volonteri u kulturi HKD-a na Sušaku

 

Partner:

Podrška: