Vladimir Miladinović, Između znanja i imaginacije

6.12.–21.12.2016., Mali salon

Izložba u Rijeci predstavlja najnoviju fazu u radu Vladimira Miladinovića. Još od 2012. godine Miladinović prati svoju dnevnu rutinu u kojoj je posvećen arhivskom istraživanju tabuiziranih povijesnih perioda oko kojih se teško postiže širi društveni konsenzus. U svom radu koristi razne vrste materijala, od stranica dnevnih novina do službenih državnih dokumenata, svjedočenja, listi, mapa i planova. U formu crteža, vjerno kopirajući prikupljeni materijal u tehnici laviranog tuša, Miladinović pokušava stvoriti osobni odnos prema prikupljenom materijalu.

Na izložbi u Rijeci predstavit će serije crteža: Zapisnik (Izjava bivšeg radnika MUP-a koji je prevozio kamion sa tijelima iz Kosova u Beograd), Slobodni predmeti, (popis predmeta prikupljenih tijekom procesa ekshumacije na lokalitetu Batajnica 2 u Beogradu), Timočka krimi revija,  (Stranice Timočkog nedeljnika u kojem su se pojavile prve vijesti o pronađenoj hladnjači sa tijelima u Dunavu). Također će po prvi put pokazati i svoje nove radove, crteže ugljenom većeg formata na papiru i platnu, napravljene za ovu izložbu. Prevodeći sudske procese, zapise o ratnim zločinima, popise pronađenih predmeta na osnovu kojih se identificiraju žrtve, u područje umjetnosti, Miladinović ukazuje na značaj potisnutih ili izbačenih narativa iz prošlosti u procesima uspostavljanja odnosa u sadašnjosti. Pored pitanja o manipulaciji, povijesnoj odgovornosti i intelektualnom angažmanu, umjetnik pokreće pitanje odnosa između teksta i slike, odnosno svjedočenja i imaginacije, neizrecivog i nezamislivog.

Vladimir Miladinović (1981) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na fakultetu Primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Završio je doktorske studije na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu, odsjek za teoriju umjetnosti i medija. Od 2007. godine ima status samostalnog umjetnika. Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona.

Kustosica: Zorana Đaković Minniti, koordinatorica međunarodne suradnje u Kulturnom centru Beograda

Organizacija izložbe: Kulturni centar Beograda i Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Realizaciju izložbe podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd