Neli Ružić, Sjene budućnosti

13.12.2016.–13.1.2017., MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti poziva Vas na samostalnu izložbu umjetnice Neli Ružić pod nazivom Sjene budućnosti, koja se otvara 13. prosinca u 19 sati.
Središnju ulogu u dvadeset i pet izloženih radova zauzima tema kulturnog sjećanja. Polazeći od istraživanja vlastitih memorijskih kodova, a suočavajući se s pojavom politizacije memorije, Ružić istražuje metode zaborava, brisanja, negacije i potpune dekonstrukcije, stvarajući nove strukture iz ostataka prošlosti, kombinirajući imaginarne i povijesne prostore.

U većini slučajeva pozivajući na politička pitanja, teme individualne i kolektivne memorije sagledava u terminima brisanja, ponavljanja, prisjećanja, utemeljenih ponajprije u vlastitom iskustvu lomova i kulturnog izmještanja koje se dogodilo triput: društvenim preokretom u domicilnoj Hrvatskoj (Jugoslaviji) početkom devedesetih, odlaskom iz nje krajem devedesetih te iznuđenim povratkom nakon trinaest godina.
Vezuje se na razlučivanje sjećanja (memorije) od povijesti kako tumači Pierre Nora, favorizirajući sjećanje kao svakodnevnu i živu aktivnost, koja je iz suvremenog razvijenog svijeta, u korist povijesti, sasvim isčezla. Zamjerka povijesti koja “uvijek predstavlja problematičnu reprezentaciju prošlosti”, odnosi se na načelo racionalizacije (filtriranje i razvrstavanje) kojim se rukovodi prilikom legitimiranja prošlosti. Suprotno tome, sjećanje kao živu aktivnost podložnu promjenama (zaboravu i ponovnom buđenju) smatra iskonskim i spontanim činom, neotpornim na cenzuru i manipulaciju, dakle, posve ljudskim procesiranjem gomilanja života. Takvim sjećanjem zaokupljen je rad Neli Ružić, gdje suspregnuta mjesta i neizrečene misli, postaju poticajan materijal za nadopunu praznina koje povijest nije registrirala, ili je namjerno preskočila. Drugim riječima, bez obzira što koristi sve postupke označavanja kulturne mnemotehnike – prianja uz pejzaž, pjesme, ručni rad (vez), pažnju ne usmjerava na poznate i provjerene “fiksne točke u prošlosti”.
Nepovjerenje spram izricanja povijesti i dominantnih narativa otvara temu prenosivosti i premošćivanja, kako teritorijalne tako i mentalne i emocionalne, koja se u Nelinom radu na razne načine ponavlja. Dva su mjesta kojima se stalno vraća – planine i materinji jezik – dva suprotna izbora, između eskapizma i fundirajućeg sjećanja na vlastitost.

Izložba Neli Ružić, Sjene budućnosti prva je epizoda aktivnosti unutar EU projekta RISK CHANGE! / RISKIRAJ PROMJENU! u organizaciji MMSU-a.

Neli Ružić rođena je 1966. godine u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, te postdiplomski studij na Fakultetu umjetnosti, UAEM, Meksiko. Dobitnica je stipendije Conacyt, Meksiko (2012-2013.); stipendije Grada Splita (1996.), te stipendije ArtsLink (1996.) za rezidenciju u Headlands Center for the Arts, Sausalito, SAD. Do 1991.godine živi u Splitu i sudjeluje aktivno na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko, te se vraća u Hrvatsku 2012. godine. Od 1990. imala je niz samostalnih izložbi i sudjeluje na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2003. do 2012. predaje kao profesor na ENPEG (Escuela Nacional de Pintura, Escultura y Grabado, La Esmeralda) u Ciudad de Mexico i od 2003. do 2007. na Fakultetu Umjetnosti (Facultad de Artes), Universidad Autónoma de Estado de Morelos, Cuernavaca, te na ESAY, Escuela de Artes Yucatan, Mérida, Yucatan, Meksiko (2008.- 2009.) U Nacionalnom Centru za Umjetnost, (CENART, Ciudad de Mexico, Meksiko) predavala je Izborne predmete sa interdisciplinarnim usmjerenjem, između ostalih Arhiv i Dokumenti. Njeni su radovi dio Kolekcije suvremene umjetnosti Galerije Marino Cettina; Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona; Museo de mujeres, Meksiko, te su prikazivani u okviru TV serije Lucida, Latinoamerički video, Centro de Investigación en Artes Electrónicas de la Universidad Nacional de Tres de Febrero, Buenos Aires, Argentina. Trenutno je zaposlena u Školi za likovnu umjetnost u Splitu, u sklopu koje vodi i bogati program galerije pod nazivom Škola.

Otvorenje: 13. 12. 2016. u 19 sati, MMSU

Kustosica: Sabina Salamon

U suradnji s Galerijom umjetnina, Split

Vodstvo kroz izložbu Sjene budućnosti splitske umjetnice Neli Ružić održati će kustosica Sabina Salamon, u srijedu 28.12. u 12 sati.