Ulay i Jan Fabre u razgovoru: “Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću”

5.7.2019. u 18h, MMSU

Ulay i Jan Fabre, dva slavna suvremena umjetnika, u petak 5.7. u dolaze u riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Domaćini su im Daniela Urem iz Creative Cultural Alliance i umjetnik Igor Eškinja s kojima će, uz moderiranje umjetničkog direktora programa  Suvremene performativne prakse Ivana Talijančića, Ulay i Fabre razgovarati na temu “Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću”. Razgovor organizira Creative Cultural Alliance (CCA) njihovog programa Suvremene performativne prakse te u suradnji s umjetničkim centrom Jana Fabrea Troubleyn, Fondacijom Ulay, sa SITI Company Anne Bogart  i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti.

Jan Fabre i Ulay zauvijek su se upisali u povijest suvremene umjetnosti. Ulay se kao umjetnik istaknuo još sredinom 1970-ih, kroz svoje radikalne i intimne akcije i istraživanja tijela uz primjenu Polaroid fotografije, iz čega su nastali opsežni ciklusi radova koji su uspostavili novu vezu između fotografije i performansa. U potrazi za samoidentifikacijom 1976. godine imao je sudbonosan susret s Marinom Abramović. Ulay i Abramović stvarali su glasovite Relation Works u kojima su preispitivali uvriježena poimanja roda i istraživali fluidnost između muškog i ženskog, a istovremeno su u svojim emocijama nabijenim, dugotrajnim i intenzivnim performansima pomicali granice tijela. Ulayeva predanost istraživanju i proširivanju fotografije kao medija otvorila je nove horizonte u umjetnosti performansa, a zahvaljujući tome ovaj umjetnik proputovao je brojne predjele, i u geografskom i u eksperimentalnom smislu.

U međuvremenu, krajem 1970-ih, još uvijek mladi Jan Fabre svojom je umjetnošću podizao prašinu. Na primjer, u performansu pod nazivom Novac palio je hrpe novca iz publike kako bi pepelom pravio crteže. U narednim godinama Fabre je izgradio bogat opus inovativnih, kontroverznih i upečatljivo teatralnih performansa. Uz drevne rituale i filozofska pitanja, Fabre se bavi temama nasilja, požude, ljepote i erotike. Tijelo u svim svojim oblicima temelj je njegovih umjetničkih istraživanja još od 1980-ih. Tijekom proteklih 30 godina, djeluje kao kazališni producent, autor i vizualni umjetnik. Jan Fabre poznat je po širenju granica svakog žanra u kojem primjenjuje svoju umjetničku viziju.

U ovom posebnom događaju koji će se održati u MMSU-u, gosti će povesti intiman razgovor pod nazivom “Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću”. Raspravljat će o sferama time-based umjetnosti 21. stoljeća, gdje se tradicionalna poimanja žanrova i disciplina napuštaju u korist mnogostrukih, fluidnih i hibridnih umjetničkih formi. Jer, Ulay i Fabre svakako se mogu smatrati prvim zagovornicima multidisciplinarnih performativnih praksi koje prkose svim konvencijama.

Događaj je organiziran uz podršku sljedećih organizacija: Trust for Mutual Understanding (New York, SAD), FACE Croatia (New York, SAD), SITI Company Anne Bogart (New York, SAD) i MAST / Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji.

 

O organizaciji CCA

CCA uspostavlja bliske veze između podučavanja i istraživanja te međunarodne suradnje, javnih projekta i javnih događanja. Promovira kritičko mišljenje i nove oblike kulturne politike i menadžmenta te umjetničkog i intelektualnog angažmana na sjecištu umjetnosti, kulture, znanosti i društva. CCA su utemeljile Daniela Urem, Michela Magaš i Gaella Gottwald.