Predavanje i razgovor ‘Očuvanje umjetnikove namjere u djelima suvremene umjetnosti’

18.5.2022. u 18.30h, MMSU

Povodom Međunarodnog dana muzeja Odjel za zaštitu umjetnina MMSU-a održat će predavanje i razgovor s umjetnicima na temu Očuvanje umjetnikove namjere u djelima suvremene umjetnosti.

Odjel za zaštitu umjetnina MMSU Rijeka, ovogodišnji Dan muzeja obilježava kroz temu:  Očuvanje umjetnikove namjere u djelima suvremene umjetnosti.

Novi konzervatorsko-restauratorski modeli nisu nužno motivirani etikom očuvanja „autentičnosti“ umjetničkog rada i postoji visoka tolerancija za promjenama nad umjetninama. U suvremenoj umjetnosti gdje je umjetnička ideja nerijetko pretpostavljena materijalnosti, aktivno sudjelovanje autora i potreba za obrazloženjem i ispravnim implementiranjem ideje u različitim fazama muzejskog života umjetnine neizostavni je element muzejske deontologije.

No, je li tako jednostavno definirati i zabilježiti umjetnikovu namjeru? Na kakve situacije nailazimo u muzejskoj praksi i kakvim metodama i kriterijima se rukovodimo?

U uvodnom dijelu prezentirat će se tri umjetnine (case study) iz muzejske zbirke autora Igora Eškinje, Nemanje Cvijanovića i Milijane Babić. Nastavak aktivnosti zamišljen je kao razgovor i interdisciplinarna debata s mogućnošću pokretanja ciklusa problemskih razgovora na teme iz suvremene umjetnosti.